Hoe ziet Nederland eruit in 2063? TV-interview met futurist Marcel Bullinga 1/9/2014 in @EditieNL

Video  —  Geplaatst op: 2 september 2014 door Futurecheck (Marcel Bullinga) in Blog
Tags:, , , , ,

Contribution to a survey by PEW Internet Research about The Future of Privacy by futurist Marcel Bullinga. Together with global experts like Vint Cerf, Jeff Jarvis, Howard Rheingold and Paul Saffo.

‘In 2025, we will have a post-Facebook and post-Google world’

“Futureproof of overbodig in 10 jaar?” – BNR radio

Geplaatst op: 13 december 2014 door Futurecheck (Marcel Bullinga) in Blog
Tags:,
20141213-bnr-ZZPcafe-interview-met-marcelbullinga

Interview met Marcel Bullinga (in rood T-shirt)

“Futureproof of overbodig in 10 jaar?” – BNR ZPP-café 13 december 2014. Radio-interview met futurist Marcel Bullinga en cultuursocioloog Carl Rhode. Beiden zijn trendwatcher en lid van de @trendrede

Onderwerpen in de uitzending: Wat zijn de banen van de toekomst? Nemen robots het over? Welke beroepen moet je vermijden?

‘Harvard-onderwijs op de basisschool’ – COS magazine

Geplaatst op: 4 december 2014 door Futurecheck (Marcel Bullinga) in Blog
Tags:

Futurist en trendwatcher Marcel Bullinga: ‘Harvard-onderwijs op de basisschool’. Interview in het artikel ‘Experts voorspellen het onderwijs van de toekomst’ – in COS magazine december 2014.

“De auto als beschermengel” – Limburgs Dagblad

Geplaatst op: 28 november 2014 door Futurecheck (Marcel Bullinga) in Blog
Tags:

20141127-limburgs-dagblad-marcel-bullinga-auto-beschermengelArtikel “De kloof tussen gedrag en techniek” in Limburgs Dagblad 27-11-2014 n.a.v. het congres 25 jaar ROVL Limburg.  Dit congres werd geleid door futurist Marcel Bullinga, die ook een presentatie gaf  over de toekomst van mobiliteit.
Quote: “Trendwatcher en futurist Marcel Bullinga gaat nog een stap verder. De auto wordt volgens hem een soort beschermengel, die bijvoorbeeld zelf snel naar de kant rijdt als de bestuurder een hartaanval krijgt. Hij voorziet een zelfrijdende auto die handelt als een ‘ethisch wezen’.”

Presentatie (PDF): De auto als beschermengel
Sfeerimpressie congres (video): 

Are You Futureproof? (or obsolete in 10 years) – 10 Questions about the future

Geplaatst op: 10 november 2014 door Futurecheck (Marcel Bullinga) in Blog
Tags:, ,

Are You Futureproof? (or obsolete in 10 years) – 10 Questions about the future

Jongeren lossen het zelf wel op! Campagne tegen pesten #sharegeenshit

Geplaatst op: 3 november 2014 door Futurecheck (Marcel Bullinga) in Blog
Tags:, ,

“Jongeren lossen het zelf wel op”. Dat was het thema op het 2de Nationaal Congres Pesten in een overvol congrescentrum Nieuwspoort in Den Haag (30-10-2014). Het congres had daarom – uniek – maar liefst 2 dagvoorzitters: futurist Marcel Bullinga en zijn sidekick, peer educator Armand Rosbak (19 jaar). Zij interviewden onstage de peer educators van Kikid en Diversion, die indruk maakten met hun confronterende spel. Lang leve de peer educators!

Jeugdtrendwatcher Bamber Delver, directeur van de Nationale Academie voor Media & Maatschappij, lanceerde de #Pestthermometer en de campagne #sharegeenshit, die zich richt op de vergeten groep van (virtuele) omstanders. Zie de campagnepagina. De bijbehorende clip is het hart van de campagne, gemaakt door het Mediacollege Amsterdam. Zie http://goo.gl/x9XQnq

De campagne werd door de makers van de clip aangeboden aan Kinderombudsman Marc Dullaert, die een ijzersterk verhaal over pesten combineerde met persoonlijke woorden over zijn eigen jeugd.

Artikelen stonden in NRC, de regionale pers, jongerenstations en BNR Nieuwsradio.

Twitter: Kijk niet mee. Doe niet mee. #sharegeenshit Deel de clip: http://goo.gl/x9XQnq

20141030-congres-pesten-kinderombudsman-marcelbullinga-armandrosbak-2

Links: dagvoorzitter Marcel Bullinga. Midden: Kinderombudsman Marc Dullaert. Rechts: sidekick Armand Rosbak (19 jaar)

20141030-congres-pesten-marcelbullinga-en armandrosbak-interviewen-peereduactors-kikid

Rechts: dagvoorzitter Marcel Bullinga en sidekick Armand Rosbak. Links: de peer educators van Kikid

 

20141030-congres-pesten-kinderombudsman-bamberdelver-liesbethhop

Links en rechts: directeuren Bamber Delver en Liesbeth Hop van de Nationale Academie voor Media & Maatschappij. Midden: Kinderombudsman Marc Dullaert

Overal en altijd leren – Limburgs Dagblad

Geplaatst op: 27 oktober 2014 door Futurecheck (Marcel Bullinga) in Blog
Tags:

Overal en altijd leren. Interview met futurist Marcel Bullinga in Limburgs Dagblad 27 oktober 2014 door Carola de Boer (PDF) Hier de online versie. Eerste artikel in een serie over het onderwijs in Limburg.

Bullinga’s adviezen voor leraren:

- Versnel het onderwijs. Breng Google Glass, Oculus Rift en 3Dprinters de school in. Sluit samenwerkingsverbanden met bedrijven.

- Maak kinderen mediawijs. Leer ze nu al offline te zijn. Creëer momenten van stilte, meditatie, yoga. Geen mobieltjes in de klas, alleen beeldschermen voor educatief gebruik.

- Maak de school futureproof. Robots nemen 47% van onze banen over, dus een deel van het onderwijs wordt nutteloos. Laat jongeren en ouders zelf bedenken welk deel verdwijnt en wat blijft.

- Omarm de nieuwe wereld. Lesgeven wordt presenteren. Hoe leuker je als docent het onderwijs maakt, hoe gemotiveerder de leerlingen worden.