Hoe ziet Nederland eruit in 2063? TV-interview met futurist Marcel Bullinga 1/9/2014 in @EditieNL

Video  —  Geplaatst op: 2 september 2014 door Futurecheck (Marcel Bullinga) in Blog
Tags:, , , , ,

Overal en altijd leren – Limburgs Dagblad

Geplaatst op: 27 oktober 2014 door Futurecheck (Marcel Bullinga) in Blog
Tags:

Overal en altijd leren. Interview met futurist Marcel Bullinga in Limburgs Dagblad 27 oktober 2014 door Carola de Boer (PDF) Hier de online versie. Eerste artikel in een serie over het onderwijs in Limburg.

Bullinga’s adviezen voor leraren:

- Versnel het onderwijs. Breng Google Glass, Oculus Rift en 3Dprinters de school in. Sluit samenwerkingsverbanden met bedrijven.

- Maak kinderen mediawijs. Leer ze nu al offline te zijn. Creëer momenten van stilte, meditatie, yoga. Geen mobieltjes in de klas, alleen beeldschermen voor educatief gebruik.

- Maak de school futureproof. Robots nemen 47% van onze banen over, dus een deel van het onderwijs wordt nutteloos. Laat jongeren en ouders zelf bedenken welk deel verdwijnt en wat blijft.

- Omarm de nieuwe wereld. Lesgeven wordt presenteren. Hoe leuker je als docent het onderwijs maakt, hoe gemotiveerder de leerlingen worden.

Are You Futureproof – or obsolete in 10 years? 10 Questions & 3 Tips about the Future of Mobility (see Slideshare). First presented in Brussels, 23 October 2014, Congress “Mobility in 2050″ by Vlaams Instituut voor Mobiliteit. Special thanks to the members of @techcastglobal for their inspiring ideas.

There is a battle between mobility innovations. Be sure to pick the right one!

1 Conclusion:

In the future, we will have,,,

1. Zero “Nonsense Mobility”

2. More “Fun Mobility”

3. Less Transport of Goods

4. Fewer Mobility Jobs

3 Futureproof tips:

1.       The city of the future is a zero-mobility city

2.       Stop buying cars

3.       Combine the mobility & energy infrastructure

3 Innovation tips:

1.       Are you obsolete in 10 years?

2.       Beat the gamechanger that is about to destroy your business

3.       Find time to collaborate (in order to survive)

 

“Marcel Bullinga is niet bang voor robots”. Marcel Bullinga te gast in Dit Is De Dag #DIDD op Radio 1 op 11 oktober van 21:00 tot 22:00 uur (radio-interview na te luisteren). Naar aanleiding van een interview in AutomatiseringGids. Hier staan Marcel Bullinga’s uitspraken, voorzien van extra toelichting en uitleg. Plus: 7 vragen over de toekomst van robots – De 10%-overheid, futureproof onderwijs en obesitas-printers

Robots stelen onze banen, en dat is maar goed ook

47% van alle banen verdwijnen in de wolk van robots, 3Dprinters en software en dat is maar goed ook, want daar zit onze toekomstige welvaart. Het gaat zowel om laag- als hoogopgeleide beroepen. Verdwijnende beroepen van nu zijn: taxichauffeur, caissière, boekhouder, advocaat, fiscalist, hypotheekadviseur, belastingambtenaar.  Aankomende beroepen van de toekomst zijn: zonneboer, stadsboer, talentversneller, guldenbankier, nanotimmerman, superdokter. Kort door de bocht: mannenbanen zijn Uit, vrouwenbanen zijn In

Robots creëren ook banen, en dat is maar goed ook

Elke robotbaan creëert 3 menselijke banen. Omdat de robots ontworpen moeten worden, maar ook omdat ze outsourcing van productiewerk naar lage-lonen-landen stopzetten.

Alles om ons heen wordt een robot

Besef dat alle dingen om je heen een robot worden: je auto, de rolstoel, je huis, de lampen. Ook je mobieltje wordt een soort zorgrobot. Diagnostiek gaat in je mobieltje zitten. PS: een 3Dprinter is ook een soort robot.

Je hebt foute en goede robots

Een foute zorgrobot vervangt menselijk contact. Een goede zorgrobot verhoogt de kwaliteit van het medisch ingrijpen:

 • hij stelt verpleegkundigen en artsen in staat dingen te doen waar ze anders weinig of geen tijd voor hebben (menselijk contact)
 • hij neemt verpleegkundigen en artsen routinematig, zwaar en gevaarlijk werk uit handen, zoals het tillen van de patiënt of het grootschalig analyseren van kweekjes
 • hij doet dingen waar robots superieur in zijn: diagnostiek en analyse. De Xprize Health is een voorbeeld van de veranderingen in de medische industrie. We worden minder afhankelijk van medische professionals – en dat is goed.
 • hij maakt dingen mogelijk die anders onmogelijk zijn, zoals opereren op afstand.

7 Vragen over de toekomst van robots. De 10%-overheid, futureproof onderwijs en obesitas-printers

(belangrijke vragen die niet aan de orde zijn gekomen in de uitzending door tijdgebrek, plus hun antwoord)

 1. Vraag: Is ook 47% van ons onderwijs nutteloos?
  Antwoord: ja. deze trend heet deskilling
 2. Vraag: Welke 3Dprinters zijn duurzaam, welke niet?
  Antwoord:  3Dprinters die gebruik maken van lokale grondstoffen, nanomaterialen en afval zijn duurzaam. De rest is troep die overconsumptie bevordert.
 3. Vraag: Zijn voedselprinters eigenlijk obesitas-printers?
  Antwoord: ja sommige wel, zoals de chocoladeprinter. Andere zijn echt nuttig, zoals de anti-allergie-printer en de vleesloze printer
 4. Vraag: Zorgt onze robotangst ervoor dat we welvaart verliezen?
  Antwoord: ja
 5. Moet de overheid belasting gaan heffen op robotarbeid?
  Antwoord: nee
 6. Wat is een futureproof overheid?
  Antwoord: Een futureproof overheid doet even niets op het gebied van regelgeving en belasting. Ze neemt geen ambtenaren aan maar vervangt ze door Doe Het Zelf coöperaties en door robots/3Dprinters/software.  Dat is de toekomst: de 10% overheid: heel veel meer waarde tegen heel veel lagere kosten
 7. Wat is futureproof onderwijs?
  Antwoord: Futureproof onderwijs bereidt onze kinderen voor op de banen van de toekomst. Op de 53% en niet op de 47%.  Dat ze leert kennis te delen in plaats van te beschermen

Wat is een futureproof overheid? 10 vragen over de toekomst van de overheid (

Geplaatst op: 9 oktober 2014 door Futurecheck (Marcel Bullinga) in Blog
Tags:,

Wat is een futureproof overheid? 10 vragen over de toekomst van de overheid (Slideshare). Naar aanleiding van een presentatie voor de Vereniging van Lokale Belastingen op 9 oktober 2014

‘Robots pikken banen in, en dat is goed’ in: AutomatiseringGids

Geplaatst op: 4 oktober 2014 door Futurecheck (Marcel Bullinga) in Blog
Tags:, , ,

‘Robots pikken banen in, en dat is goed’ in: AutomatiseringGids  3 oktober 2014 Originele artikelUitgebreide versie

Futuroloog Marcel Bullinga (door: Alex Dokter)

Futuroloog Marcel Bullinga (door: Alex Dokter)

Veranderingen

3 tips voor verbetering

In de serie “Stelen Robots Mijn Baan?” ditmaal: de Overheid van de Toekomst

Geplaatst op: 2 oktober 2014 door Futurecheck (Marcel Bullinga) in Blog

logo-ben-jij-futureproof-NL-logoRobots werden weggelaten in de Troonrede, genoemd in de Trendrede, en zijn nu onderdeel van het collectieve Hollandse bewustzijn door de historische robotspeech van vice-premier annex collega-futurist @LodewijkA. Ja, robots stelen inderdaad onze banen – en dat is maar goed ook. 

Robots vernietigen banen in een adembenemend tempo maar creëren ze ook. Elke robotbaan levert 3 menselijke banen op. Daarnaast veranderen de dingen om ons heen in robots: auto’s, huizen, rolstoelen. Dat heeft niets met banenroof te maken, maar alles met een betere kwaliteit van leven. Robots en 3Dprinters maken de toekomst goedkoop. Een typisch Nederlandse reactie is: belasting heffen op die robots. Niet doen!

3 tips om de overheid futureproof te maken

 1. Doe niets. De grote systemen (zorg – geld – energie – pensioen) zijn ontspoord. We krijgen steeds minder waar voor steeds meer geld. Leg startups op het gebied van ruilen, delen en Doe Het Zelf coöperaties niets in de weg. Accepteer dat de overheid structureel minder belastinggeld krijgt en laat het innen over aan Google Tax. Hef geen belasting op robotarbeid en verminder de belasting op menselijke arbeid.
 2. Maak het onderwijs futureproof. 47% van de beroepen verdwijnt in de wolk van robots, printers & software. Dus ook ons onderwijs. Werk actief mee aan de robottrend. Uit deze creatieve zelfdestructie komen namelijk de Beroepen van de Toekomst voor. Die zijn 100% robotloos en volledig menselijk
 3. Maak de sociale zekerheid futureproof. Loondienst is overbeschermd, ZP-ers onderbeschermd. De overheid moet van zorgen voor naar zorgen dat. Ondersteun proeven met nieuwe Doe Het Zelf-combinaties van flexibiliteit en inkomenszekerheid, zoals het @broodfonds en het #werknemersbedrijf. (Die maken het UWV overbodig.) Verander de overheid in een serie startups. Verander ambtenaren in ZP-ers.
 1. Marcel Bullinga - foto Alex DokterAl jaren toert futurist Marcel Bullinga door het land onder het motto “Ben jij beter dan een robot”. Hij toonde al 3Dprinters en robots toen ze nog niet eens werkten. Hij schildert in 10 vragen de toekomst van de overheid. Kunnen we de toekomst voorspellen? Stelen robots mijn baan? Worden regels & wetten software? Welke belastingen verdwijnen in de toekomst? Is Google Tax de nieuwe belastinginner? Betalen we in Bitcoins, euro’s of lokale Tradecoins? Kan je belasting delen of ruilen? Wordt het privacy of dienstverlening? Belastingambtenaar of app? Ben Jij Futureproof?


Marcel Bullinga heeft een matige belastingmoraal. Hij bezit wel enige humor. Zijn toekomstvisie valt slecht bij zekerheidszoekers en juristen.

logo-ben-jij-futureproof-NL-logoMarcel Bullinga is helaas geen bankier. Hij is slecht in cijfers en snapt zijn eigen hypotheek niet. Hij is dol op risico’s maar biedt weinig zekerheid. Zijn toekomstvisie valt dus slecht bij zekerheidszoekers en fiscalisten.  Op 2 oktober deed hij op het Veraco-congres een Beeldenstorm met de controllers van de @Rabobank. Onder het motto: “Bankieren zonder Bankiers”. Hamvraag: Ben jij Beter dan een Robot? Zo ja, wat doet een bankier dan nog in 2025 – of is zij gewoon een appje?

Mooiste deelnemersreacties

“Ik ga die app die ons vak overbodig gaat maken, zelf ontwerpen”

“Ik doe niks”

“Ik ga met pensioen”

“Ik word strateeg”

“Ik word een stiltecoach”

 

3 tips om de @Rabobank futureproof te maken

 • Ga terug naar je roots. Begin een serie startups volgens het principe van het @broodfonds. Noem deze mIni-RABO’s “DIY MoneyMakers”
 • Ga ervanuit dat jouw vak voor 47% verdwijnt in de wolk van robots, printers & software. Werk daar actief aan mee. Hoe kom je tevoorschijn uit deze creatieve zelfdestructie?
 • Betalen is Uit, Vertrouwen is In. verander je corebusiness, word een Trust Organizer. Put uit de collectieve intelligentie en voorkom het Kodak-moment. Geef de macht over geld terug aan het individu. Vergeet de Rabo-scanner en bouw een persoonlijke financiële beslissingsmachine.

PS Nieuwe woorden voor de beroepen van de toekomst zijn welkom bij info@futurecheck.nl

20141002-rabo-veraco

Marcel Bullinga - foto Alex DokterFuturist Marcel Bullinga schildert in 10 vragen de toekomst. Wat blijft, wat verdwijnt in de toekomst? Kunnen we de toekomst voorspellen? Printen we alles of delen we alles? Stelen robots mijn baan? Worden regels & wetten software? Is Google Tax de nieuwe belastinginner & fraudechecker? Betalen we in Bitcoins of in Tradecoins? Privacy of dienstverlening? Bankier of app? Belangrijkste vraag: Ben Jij Futureproof?