Sociale robots maken fiks deel overheid overbodig – in: Trouw

Geplaatst op: 27 april 2015 door Futurecheck (Marcel Bullinga) in Blog
Tags:, ,
reuters-overheidsrobot

De Uber-overheid: Broodfonds of Werknemersbedrijf in plaats van UWV of ABP.

“Sociale robots maken fiks deel overheid overbodig” – in: Trouw 27 april 2015 (PDF)
N.a.v. slotpresentatie Marcel Bullinga op congres Binnenlands Bestuur 22 april 2015 Uber-ambtenaar &  Overheidsrobot plus artikel Binnenlands Bestuur Op naar de Uber-gemeente

De opmars van robots gaat veel banen overtollig maken, voorspelt Marcel Bullinga. We gaan naar een economie van ‘krachtige leken’, die met robots een boel zelf kunnen.

Er zit een verrassende kant aan robots die tot nu toe niet aan bod is gekomen in de Nederlandse discussie erover (onder anderen Bas ter Weel, Trouw, 17 april). Robots worden namelijk sociaal. Ze gaan werk doen dat nooit gedaan werd, en zullen een flink deel van de overheid overbodig maken. Wat is een robot? We hebben al van alles, van de simpele strandschoonmaakrobot tot de kerncentraleonderzoekrobot en de bejaardenknuffelrobot. De robot met de persoonlijkheid van uw dode moeder zit eraan te komen.

Interessanter zijn de robots die zich vermommen: uw huis, uw auto, de rolstoel, alles om u heen. Die gaan fungeren als een soort beschermengel. Daarnaast doen robots werk waarvoor geen mensenhanden beschikbaar zijn. Hulpjes die van een gewone professional een superprofessional maken. Zoals de verpleegkundige die alle namen en medicaties van dertig demente bejaarden niet uit zijn hoofd hoeft te leren, maar die ze in zijn Google Glass paraat heeft, en die een zwerm van sociale til- en liftrobots rond commandeert.

Robots zijn net als 3D-printers, drones en apps deel van het mondiale superbrein dat zich ontwikkelt. Dat superbrein gaat de komende tien à vijftien jaar veel beroepen overbodig maken. Onderzoek van Oxford University uit 2013 komt uit op 47 procent, maar sommige beroepen die Oxford redelijk veilig acht, zitten mijns inziens wel degelijk in de gevarenzone, zoals brandweerman (gevarenrobot), make-upartist (slimme rolstoel), journalist (zelfschrijvende software), advocaat (doe-het-zelf-mediation). Of worden het bij deze beroepen ook hulpjes in plaats van vervangers? Ieders uitdaging: zoek taken die toekomstbestendig zijn.

Daarnaast zijn er parasitaire beroepen waarvan het fantastisch is dat ze verdwijnen, zoals fiscalist, boekhouder of subsidiemakelaar voor elektrische auto’s. Parasitair omdat ze bestaan bij de gratie van de regelchaos die de overheid heeft gecreëerd.

Belang

We hebben meer baat bij een onafhankelijke financiële app, die voor een tientje per maand signaleert dat je een woekerpolis krijgt aangeboden (en je adviseert deze te weigeren), dan een menselijke financieel planner à 125 euro per uur, van wie je niet weet wiens belang hij dient.

Dat is de essentie van wat ik noem de Uber-overheid: de overheid die gemeenschapsbelangen overlaat aan burgers en professionals zelf, met zelfregulerende systemen. De oude, dure instituties hebben hun nut uitgediend. Een Broodfonds of Werknemersbedrijf in plaats van UWV of ABP. Voor handhaving gebruiken we doe-het-zelf-systemen als Uber, waar reviews de plaats innemen van gebrekkige overheidscontrole achteraf. Dat aan de firma Uber onfrisse zaken kleven, doet aan het model niets af.

Terug naar de verdwijnende beroepen. Als we voor het gemak die 47 procent aanhouden, wordt dat deel van alle (beroeps)opleidingen dan overbodig? Het verdwijnen van vaardigheden is een veronachtzaamde trend. Overheid en onderwijs zijn er blind voor. Minister Bussemaker (onderwijs) geeft miljoenen uit om de steenkoolmijnen open te houden: ze stopt geld in opleidingen voor beroepen die gedoemd zijn te verdwijnen, zoals de pianotechnicus (piano wordt zelfstemmend) en de orthopedisch technicus (schoenen worden op maat ge-3D-print). Een Pavlov-reactie, als een hamster die alleen sneller kan rennen in de kooi die hij kent.

We gaan van een economie van professionals naar eentje van zeer krachtige leken, die enorm veel zelf kunnen. Met behulp van, inderdaad, robots en ander tuig.

Marcel Bullinga Futuroloog en auteur van ‘2025 in 100 voorspellingen’

“Op naar de Uber-gemeente. Oude en nieuwe voorspellingen over de overheid” – in: Binnenlands Bestuur 24 april 2015. PDF 1 + PDF 2 (roteer de PDF’s in de browser a.u.b.) of de ingekorte online versie
N.a.v. de slotpresentatie door Marcel Bullinga op congres Binnenlands Bestuur: Uber-ambtenaar &  Overheidsrobot plus artikel in Trouw 27 april 2015: Sociale robots maken fiks deel overheid overbodig

Kritisch interview door hoofdredacteur Eric de Kluis van Binnenlands Bestuur met futurist Marcel Bullinga over de toekomstvoorspelling die Bullinga in 2005 maakte in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken, samen met 2 andere visionairs: Beleef de onzichtbare overheid in 2015. Zij is kleiner maar krachtiger en produceert met de helft minder mensen 2 keer zoveel, 4 keer zo goed (PDF). Oordeel zelf: klopten Bullinga’s voorspellingen? Een paar van Bullinga’s nieuwe voorspellingen over de overheid in 2025: “Een gerobotiseerde overheid opereert niet minder persoonlijk” – “De ambtenaar van de toekomst is een robot” – “Ik daag iedereen uit zijn baan onder de loep te nemen”.
Zie ook:

Uber-Ambtenaar & Overheidsrobot: de Doe Het Zelf overheid in 2025

Geplaatst op: 10 april 2015 door Futurecheck (Marcel Bullinga) in Blog
Tags:,
20150422-binnenlandsbestuurdebat-uberoverheid-foto-bullinga 20150422-binnenlandsbestuurdebat-uberoverheid-foto-bullinga-2

Marcel Bullinga was slotspreker op het Binnenlands Bestuur-congres Eenheid in 3d. Digitaal ontschotten in de gemeente op 22 april 2015. De titel van zijn presentatie: Uber-Ambtenaar & Overheidsrobot: de Doe Het Zelf overheid in 2025. Hij riep ter plekke Alex Brenninkmeijer van de Europese Rekenkamer uit tot “Uber-ambtenaar van het Jaar”. vanwege zijn moed de gebreken van zijn eigen organisatie openlijk ter discussie te stellen. Plus een paar futureproof banen  voor de Uber-ambtenaar: van subsidiesloper en ontregelaar tot stadsverbinder en lokaalgeldfacilitator.

“Genoten van leerzaam debat ‘digitaal ontschotten in sociaal domein’ met mooie uitsmijter over Uber-gemeente ” – “Dank voor je brandende betoog!” – : Futurist voorspelt ons de toekomst op het Summary op Slideshare

Zie ook het interview “Op naar de Uber-gemeente. Oude en nieuwe voorspellingen over de overheid” – in Binnenlands Bestuur 24 april 2015 en opinie-artikel in Trouw 27 april 2015 Sociale robots maken fiks deel overheid overbodig

Robotica en duurzame inzetbaarheid? – in Human Resource Management Magazine 3/2015

Geplaatst op: 2 april 2015 door Futurecheck (Marcel Bullinga) in Blog
Tags:, ,

Dit artikel verscheen in Human Resource Management Magazine 3/2015 als bijlage in het Financieel Dagblad

Robotica en duurzame inzetbaarheid?

Vaak wordt er nog gesproken over angst voor robots, omdat ze binnen het werkveld veelal als bedreiging worden gezien in plaats van als hulpmiddel. Dit maakt het moeilijk te bepalen hoe robotica binnen het kader van duurzame inzetbaarheid past. Robotica en duurzame inzetbaarheid zijn echter wél compatibel. Marcel Bullinga geeft zijn visie op hoe robots de toekomst kunnen versterken.

47% Van alle banen verdwijnen in de wolk van robots, 3Dprinters en software en dat is maar goed ook, want daar zit onze toekomstige welvaart. Het gaat zowel om laag- als hoogopgeleide beroepen. Verdwijnende beroepen van nu zijn bijvoorbeeld: taxichauffeur, caissière, boekhouder, advocaat, fiscalist, hypotheekadviseur, belastingambtenaar.  Aankomende beroepen van de toekomst zijn: zonneboer, stadsboer, talentversneller, guldenbankier, nanotimmerman, superdokter. Kort door de bocht: mannenbanen zijn uit, vrouwenbanen zijn in.

Robots creëren ook banen, en dat is maar goed ook

In het kader van duurzame inzetbaarheid is het volgende gegeven interessant: Elke robotbaan creëert 3 menselijke banen. Omdat de robots ontworpen moeten worden, maar ook omdat ze outsourcing van productiewerk naar lage-lonen-landen stopzetten.

 

My shopping list for futureproof education. Open Letter to all E-learning platforms

Geplaatst op: 27 maart 2015 door Futurecheck (Marcel Bullinga) in Blog
Tags:, ,
futurecheck-marcelbullinga-fotos-door-alex-dokter-fotostudioalkmaar-nl-robot-3

Startup Teacher and Veteran Futurist Marcel Bullinga with his favorite educational robot

Dear E-learning platforms all over the world,

since I want to become  a startup teacher (being a veteran futurist), I have been investigating E-learning platforms for over a year now. It’s a real jungle out there! I can’t see the difference anymore between LMS’s, authoring tools, inclusive platforms and the dozens of other names you use. I met a bunch of lovely sweet people, don’t get me wrong, but I am not happy at all. No one offers the Wow! futuristic service that I am looking for. So I drafted a shopping list for the Uber in Education. Since one half of the world is going to teach the other half in the future…

My shopping list. Only 3 items…
1. Give me a global educational decision tool
As a startup teacher, I don’t know anything about teaching or teaching methods. So I need an interface that embeds all existing educational methods, quizzes and tests (globally!), in gaming format. Either scientically proven or based on educational big data.
While setting up a training, I want to be guided through the educational dilemma’s via a Q&A analysis. This decision tool allows me to choose from an endless list of educational methods and offers me constant advice on which ones to choose.
 2. Give me retention and marketing
Since most people lack the selfdisciplin to complete their online training, retention methods are king. In my training, I want to embed a mix of stimulae. From social and financial seduction to downright coercion. My Top 3:
A. Socialize. Stop  teaching, start social learning! Learning is something you do in a group, not stand-alone.
B. Reward. Use a mix of social and financial rewards and time driven threats  (Do it Now or or Get Fired) for completing the course. Gamewise of course.
C. Graduate. Offer the possibility to “graduate”, to earn a certificate – sorry, Old School word – I mean any kind of community based  rewarding system badges (or something like that).
D. Blend. Offer a mix of robot learning (no teacher involved for explaining & feedback, just the training he created) and human learning (realtime human teacher’ feedback, peer reviews etc.)
 E. Mix. Spare me the hassle of mastering 3 different systems. I want my platform to be a combination of authoring tool – learning management system and marketing tool in one. The teacher of the future is a freelancer who needs to brand himself.
3. Give me teacher robots
 I want my E-learning platform to cooperate with AI-systems like @IBMWatson and @Bluemix. Transform the human knowledge that is now inside our human brains – the heads of professionals all over the world, from engineers to lawyers, bankers and cleaning ladies – into robot brains and let the robot brain be or do part of my training. This will create an unprecented learning revolution within the next 15 years.

Dear all, can you please make this happen quickly so I can put it in my shopping basket? It is OK if you start with numbers 1 and 2 and skip 3 for the time being. I am willing to pay a modest fee of say 10 Euro monthly subscription. Can you please speed it up a little bit? I am in a hurry. 

Futurist Marcel Bullinga is a startup teacher who wants to improve his 21st Century Skills. He gives cool presentations though about the Future of Education. He loves educational robots and hopes to meet one in the near future.

Toppertje van het jaar? Het grote Mediawijsheid congres op 25 maart

Geplaatst op: 15 maart 2015 door Futurecheck (Marcel Bullinga) in Blog
Tags:,
Trots op de officiële evaluatie van het Congres Mediawijsheid 25-03-2015. 77% van de 520 deelnemers vond de plenaire sessie o.l.v. futurist Marcel Bullinga ‘goed’ tot zelfs ‘uitstekend’. Mooiste reactie: “Ik ‘zweef’ vandaag nog steeds een beetje. Wat een inspirerende, geweldige dag”.

Mijn persoonlijke hoogtepunt van het jaar? Dat is zonder twijfel het Nationale Conges Mediawijsheid op 25 maart 2015 in de Reehorst in Ede. Een van de leukste congressen om te leiden. Honderden deelnemers, duizenden muffins en dit jaar op verzoek zelfs fruitspiezen! Plenair vraag ik de zaal welke topics het belangrijkst zijn in het komende Nationaal Mediapaspooort. Ook wil ik weten hoe je zelf het goede voorbeeld geeft op socialmedia. Dilemma’s uit de praktijk van mediacoaches…

Hieronder een paar van de kanjers & guru’ s die ons gaan inspireren. Naast hoogleraar Patti Valkenburg, mindfullness a la Google en de rijdende bibliotheekFablab, interview ik ook Youtube-persoonlijkeid Rutger Vink  live op het podium. Hij gaf zelf het goede voorbeeld aan zijn 125.000 volgers met zijn schitterende campagne #leukgenoeg

tweet-congres-mediawijs-valkenburg-vink-google

tweet-congres-mediawijs-fablab-comenius tweet-congres-mediawijs-mediacoaches-ronde-1

Een toekomst zonder Google – Discovery Magazine

Geplaatst op: 10 maart 2015 door Futurecheck (Marcel Bullinga) in Blog
Tags:, ,

Wat Google van je weet, in: Discovery Magazine maart 2015 (PDF) Inclusief kader-interview met Marcel Bullinga, “Een toekomst zonder Google”.

“Een toekomst zonder Google”

Hoewel het nu niet is voor te stellen, zouden we over een jaar of tien best eens in een wereld zonder Google kunnen leven. Dat voorspelt trendwatcher Marcel Bullinga in een onderzoek van het Amerikaanse Pew Research Center. ‘We komen langzaam maar zeker tot de conclusie dat we onze gegevens hebben overhandigd zonder dat we door hadden wat we nou eigenlijk weggaven’, verduidelijkt Bullinga. ‘Het komende decennium gaat daar een tegenbeweging in ontstaan. We gaan het internet opnieuw uitvinden. Persoonlijke informatie wordt daarbij een betaalmiddel. Voor een dienst betaal je ofwel met geld ofwel met persoonsgegevens. In de toekomst bepaal je zelf wie wat van jou weet. Als Google zich daar niet naar schikt, zal het bedrijf het niet gaan redden.’


Volg

Ontvang elk nieuw bericht direct in je inbox.