20150121-interview-bullinga-lamb-geld-@financeinnovateTrendwatchers Richard Lamb en Marcel Bullinga geven in Finance Innovation hun visie op financiële innovatie — 21 januari 2015

“De sector lijkt op de Titanic vlak voor de botsing” (magazine)

Trendwatchers Richard Lamb en Marcel Bullinga zijn beide gevestigde namen binnen het vak. Lamb is sinds 1989 actief als Managing Partner bij Bureau TrendWatcher.com. Als Futuroloog/TrendWatcher spreekt hij tijdens zijn keynotes en TrendTalk-presentaties zowel over trends als over de manier waarop men zelf trends kan spotten en vertalen naar kansen en innovaties. Bullinga, ooit begonnen als internetpionier, heeft honderden presentaties gegeven voor gerenommeerde opdrachtgevers in binnen- en buitenland. Hij geeft les in een opleiding futureproof en is lid van diverse denktanks. FinanceInnovation legde beide trendwatchers drie vragen voor over hun visie op financiële innovaties.

Wat is wat u betreft de grootste innovatie in finance geweest de afgelopen jaren?
Bullinga
: ”De ontwikkeling van alternatieve, lokale munten. Het feit dat de Zwitserse franc zichzelf los heeft gemaakt van de euro, past in die trend.”
Lamb: ”De euro! Klinkt wellicht vreemd maar de kracht van de euro wordt door velen onderschat. In 2006 voorspelden wij de financiële crisis in 2008 en gaven daarbij aan dat de euro stand zou houden. Dit in tegenstelling tot veel andere trendprofessionals. De politieke belangen van landen en multinationals zijn zo groot dat zij alles in het werk stellen om de euro in stand te houden. Dat geeft rust in de regio. Vergeet niet dat de voorloper van de Europese Unie (de Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal) ooit werd opgericht om de economische belangen te dienen van zes landen, waaronder Nederland. Later werd het aantal landen uitgebreid en kreeg ook het politieke belang een rol. De invoering en instandhouding van de euro werkt daarbij als haarlemmerolie.”

Waar schort het wat u betreft (nog) het meest aan in de financiële wereld?
Bullinga
: ”Het besef dat het financiële stelsel ontspoord is. Het heeft nog maar heel weinig van doen met de reële economie. Gratis geld dat naar believen kan worden gedrukt, oefent een pervers effect uit op de economie. De sector lijkt op de Titanic vlak voor de botsing. De nuttige functie van geld als smeer- en ruilmiddel is uitgehold. Handhaving functioneert niet. We moeten terug naar de oorspronkelijke functie van geld – geld zonder de last van speculatie en schulden – en naar intelligent geld waarin de handhaving en ethiek zitten ingebakken. In de Doe Het Zelf Samenleving is het motto: Peer 2 Peer geld, en Bankieren zonder Bankiers.”
Lamb: ”Lieke Lamb en ik mogen voor alle Nederlandse grootbanken regelmatig interne TrendStrategie-sessies verzorgen. Daarbij valt ons steeds op hoe weinig innovatief men is. Innovatie is bij banken en verzekeraars vaak synoniem voor efficiencyverbeteringen in bestaande processen en financiële diensten. Dat gaat natuurlijk niet ver genoeg in een wereld anno 2015 waar alternatieve munten zoals de Bitcoin; peer-to-peer Crowd Sourcing en collectieve broodfondsen als verzekeringsvorm hun (her)intrede hebben gedaan. Aan de hand van onze TODO Brainstormmodel voor Trends; Verandering en Innovatie krijgen we ze uiteindelijk wel in beweging maar dat gaat bepaald niet vanzelf. Nieuwe toetreders als Apple en Google die zich als ‘bankier’ profileren in de markt zijn daarbij trouwens een welkome innovatie-katalysator.”

Op welke innovatie zit u met smart te wachten? Wat is uw eigen rol hierin?
Bullinga
: ”Groei van munten als Tradeqoin, Brixton pound, etcetera als alternatief voor euro en dollar, waardoor niet speculanten gestimuleerd worden, maar de lokale economie. Nieuwe vormen van bezit (een gulden kan je niet huren) en lening (crowdfunding). Mijn rol? De nieuwe toekomst van geld laten zien door erover te spreken. Terug naar de toekomst, terug naar de jaren ’50.”
Lamb: ”Jaren geleden heb ik een demo gezien waarbij de geldstromen voor consumenten prachtig gevisualiseerd werden. Op die manier kon men een reservering maken voor bepaalde uitgaven door simpelweg het geld heen en weer te slepen. Zoals vroeger: een potje met vakantiegeld; een potje voor kleding. etcetera. Ik zou graag zien dat de financiële wereld daar een universele userinterface voor zouden ontwikkelen waaraan banken, verzekeraars, pensioenfondsen, de belastingdienst en het bedrijfsleven deelnemen. Dat zou ons financiële leven een stuk leuker maken en het vertrouwen in financiële dienstverleners weer verder doen groeien.”