Interview met Marcel Bullinga in Financials van Morgen 2 maart 2018.

Met alle veranderingen in de financiële sector wordt een scherpe tweedeling steeds meer zichtbaar. Het ene kamp is van mening dat het menselijke aspect nog wel degelijk een rol van betekenis gaat spelen binnen de finance, terwijl het andere kamp de menselijke interactie tussen financial en klant juist als een volledig technologische gebeurtenis beschouwt. Marcel Bullinga, futuroloog en trendwatcher, behoort duidelijk tot de laatste categorie. “Artificial Intelligence is de toekomst.”

In de financiële sector is men er nog niet uit: wordt echt letterlijk álles (fin)tech, of is er ook nog plaats voor de adviseur van vlees en bloed, die zijn klanten zo goed mogelijk bijstaat? Waar de ene financial de nadruk legt op de ruimte die technologische ontwikkelingen de adviseur bieden om écht van toegevoegde waarde te zijn, is de andere visionair er juist van overtuigd dat er in de financiële wereld na verloop van tijd amper nog mensenhanden aan te pas zullen komen.

Futuroloog en trendwatcher Marcel Bullinga, momenteel druk bezig met zijn boek ‘Iedereen aan de robot! Hoe robots onze economie & democratie gaan redden. Niet in 2030, maar nu’, heeft een duidelijke visie op de toekomst van de finance en young financials. “Sociale vaardigheden worden alleen nog maar van belang in de omgang met collega’s en andere financials, maar niet meer in het contact met de klant. Ga maar na: wanneer zie jij een medewerker van de bank nog? Of iemand van Google? Of Windows? Je maakt iedere dag gebruik van hun diensten, maar ziet nóóít iemand. Die kant gaat de finance ook op.”

Aanstormend financieel talent, waar moet dat zich dan mee bezighouden? “Dit worden robotspecialisten. Zij moeten ervoor zorgen dat de bots productief blijven. Wat dat betreft is er voor de aanstaande financials nog meer dan genoeg werk aan de winkel.” De financial die denkt dat het allemaal niet zo’n vaart zal lopen, gaat hoe dan ook de boot missen. Bullinga: “Digitaliseren is niet genoeg. AI (artificial intelligence, red.) en robotisering zijn de volgende stappen die gezet moeten worden. De financial van de toekomst is dus voornamelijk AI-geschoold.”

Opleidingen
Als dat zo is, dan zullen financiële opleidingen flink aan het curriculum moeten gaan sleutelen, om de toekomstige young professionals ook echt toekomstbestendig te maken. Toch? Bullinga: “Als ik nu nog zou studeren of herscholing zou overwegen, zou ik mezelf één advies geven: ga vooral lekker zelf aan de slag.” Scholen en opleidingsinstituten hebben de kennis niet meer in pacht: online is inmiddels meer dan genoeg informatie te vinden. “Het onderwijs loopt ook niet bepaald voorop wat betreft technologische ontwikkelingen, dus staar je daar vooral niet blind op”, aldus Bullinga.

Natuurlijk verdwijnen beroepsgroepen niet van de ene op de andere dag. Bullinga: “Je ziet nu al dat veel taken van bijvoorbeeld administratief medewerkers volledig zijn gedigitaliseerd. En zo zal het met veel beroepen in de financiële sector gaan: allereerst verdwijnen er taken, uiteindelijk hele beroepen.” De futurist schat in dat het nog 10 tot 15 jaar duurt voor hele beroepsgroepen zijn vervangen door robots. Bullinga: “Dus doe daar als financial of student vooral je voordeel mee.”

Alle veranderingen die momenteel gaande zijn én ons nog te wachten staan kunnen young professionals afschrikken, maar eigenlijk biedt het een geweldig perspectief. Bullinga: “Hoe vet is het om bijvoorbeeld aan de wieg te staan van een nieuwe, nationale, cryptomunt, zoals de Nederlandse Gulden?” Zoals men in Estland bezig is met de Estcoin en Ecuador de Dinero Electrónico heeft. ”Ik ben er nog steeds van overtuigd dat die er gaat komen: daar wil je als young financial toch gewoon bij zijn?”