Interview in PDF: 20180601-fwdmagazine-verzekering-ai-bullinga

Vrolijk buitenspel “Lang verwacht, nu gekomen”: een geboortekaartjescliché dat je inmiddels op de robot mag toepassen. Al in het oude China en Griekenland sprak het concept tot de verbeelding. Maar nu staan robots in alle soorten en maten klaar om ons leven radicaal te veranderen. Van nanorobots in je bloed, die medicijnen op de juiste plek afleveren, tot gigantische 3D-printers die complete gebouwen neerzetten. En alles ertussenin.

 

De impact van al die kunstmatige intelligentie kun je nauwelijks overschatten. Neem de zelfrijdende auto, in feite een complete robot wiens intelligentie zo exponentieel zal toenemen dat er straks geen droog brood meer te verdienen valt aan verzekeren of repareren. AI draait de onvoorziene risico’s waarom het huidige systeem draait, één voor één de nek om. En de hele waardeketen kantelt van reageren naar anticiperen.

 

De grote vraag is: wie gaat die AI beheren, er businessmodellen mee opbouwen en geld mee verdienen? Met producten en diensten die wél in die nieuwe wereld passen?

 

Vaak wordt met angst en beven naar de grote techreuzen gekeken. Volkomen terecht, al is het vaak om de verkeerde redenen. Natuurlijk bedreigen de Googles en Amazons hele bedrijfstakken in hun bestaansrecht. Maar het échte gevaar schuilt ergens anders en is nog veel groter. Concentratie van alle macht, kennis en infrastructuur in een select gezelschap grote corporates is namelijk een rampscenario voor onze maatschappij. Het levert een wereld op die we niet moeten willen.

 

En het kán anders! Vuur bestrijd je met vuur, en als consumenten zich willen wapenen tegen dat doemscenario, moeten ze vooral zélf de robot omarmen. AI is namelijk niet inherent evil, je kunt het naar je hand zetten. En AI wordt steeds toegankelijker, slimmer en goedkoper. Voor we het weten, zijn er persoonlijke AI-assistenten die een filter vormen tussen jou en Google of Facebook en deze bedrijven vrolijk buitenspel zetten.

 

Dat maakt het plaatje voor de huidige waardeketen nog wat complexer. Je wordt straks van twee kanten in de tang genomen, en voor je het weet heeft die individuele burger zowel jou als de Googles niet meer nodig. Help!

 

Wat je eraan kunt doen? Helaas, dat kan ik je niet vertellen. Behalve dan dat er maar één instrument is waar je nu als de wiedeweerga mee moet gaan experimenteren en erin investeren. Niet data is het nieuwe goud, maar de techniek en vaardigheden om met AI je eigen toekomst vorm te geven. Ook voor bedrijven!

Marcel Bullinga is een van Nederlands meest gevraagde trendwatchers en futuristen. Hij voorspelde de opkomst en ontwikkeling van internet en had zelf al een site toen alle Nederlandse websites nog op één pagina pasten. In september verschijnt zijn nieuwste boek Iedereen aan de robot! – Hoe robots onze economie en democratie gaan redden. Zie www.futurecheck.nl