Radio-interview met futurist Marcel Bullinga op 27 februari 2015 op Radio 1 @DitisdeDag door Renze Klamer

Minister Bussemaker van Onderwijs trekt 75 miljoen uit om ambachten te behouden. Is dat geen weggegooid geld als de robots het werk overnemen, vroeg Renze Klamer aan Marcel Bullinga. ” Ja, ten dele. In de komende 10 a 15 jaar verdwijnt 47% van de beroepen door het globale superbrein dat aan het ontstaan is (robots, 3dprinters, slimme software). Dus waarschijnlijk is ook 47%  van de huidige opleidingen overbodig. Mijn advies: maak eerst een scan van opleidingen – welke blijft, welke verdwijnt – voordat je met geld rondstrooit. Het is wegggegooid geld. Alsof je de kolenmijnen openhoudt met overheidsgeld.”

Uit het persbericht van het Ministerie van Onderwijs:

“Extra geld en exclusiviteit voor specialistische beroepsopleidingen. Een speciale licentie moet mbo-scholen die een unieke vakopleiding aanbieden beschermen tegen onnodige concurrentie”

Commentaar Marcel Bullinga: “Onnodige concurrentie bestaat niet. Bescherming is een verouderd middel – een school is geen reservaat of museum.  Je blijft bij de tijd of je verdwijnt. Ook extra geld is een fout middel. Innovatie ontstaat onder druk, door te weinig geld, en niet vanuit overvloed. Extra geld maakt je lui. Het verhindert juist dat je futureproof wordt. Bovendien is de kans groot dat het geld gaat zitten in een hoger salaris voor de directeur en glossy’s. Bescherm niet, maar upgrade.”

“Denk aan een orthopedisch technicus die aangepaste schoenen maakt voor mensen met een lichamelijke handicap. Of een pianotechnicus die de bijzondere kennis en handigheid heeft om een piano te kunnen stemmen. Jongeren die kiezen voor een specialistische beroepsopleiding hebben daarmee goud in handen.

Commentaar Marcel Bullinga: “Die jongeren hebben helemaal geen goud in handen, maar brons. Pianotechnicus en Orthopedisch technicus zijn verdwijnende beroepen. De piano wordt zelfstemmend en de schoenen worden op maat ge3dprint. We gaan van een economie van professionals naar een lekeneconomie, waarin consumenten zelf produceren.”