20161231-telegraaf-trends-bullinga-kop Welke kleur bank is komend jaar hot? Waar vieren we in 2017 vakantie? Minstens zo interessant is de vraag of en hoe onze maatschappij gaat veranderen. Op deze laatste dag van het jaar gunnen trendwatchers Marcel Bullinga en Tony Bosma en onze Telegraaf-experts ons een blik in de toekomst.

Kortetermijntrends zoals het behangetje in de woonkamer of de populairste reisbestemmingen zijn natuurlijk altijd leuk om te spotten, maar trendwatchers als Marcel Bullinga (58) en Tony Bosma (43) kijken vooral naar ontwikkelingen op de lange termijn. „Trends die invloed hebben op de manier waarop we leven, wonen en werken”, vat Bullinga samen.

Kunt u zich voorstellen dat u bij de groenteman een zak aardappelen afrekent met een andere munteenheid dan de euro? En dat die aardappelverkoper vervolgens met datzelfde geld de lokale loodgieter beloont voor de ontstopping van het riool? Betalen met een lokale munteenheid gebeurt al in een aantal steden.

Zo heeft Groningen de Groninger Gulden en kan in Rotterdam met De Dam worden betaald. Geen fysieke munten, maar tegoeden die op een online rekening staan. De lokale munt moet ervoor zorgen dat geld binnen de regio blijft zodat een eventuele geldcrisis kan worden voorkomen. Het ziet ernaar uit dat we dit fenomeen in 2017 in meer delen van ons land gaan zien.

„Lokale munten die we bijvoorbeeld via een app uitgeven, gaan een belangrijke rol in onze samenleving vervullen”, zegt futurist Bullinga. Hij juicht deze trend toe. „Omdat we dan teruggaan naar de lokale economie en zo proberen ons leven te verbeteren zonder afhankelijk van euro of dollar te zijn.” Bullinga is ervan overtuigd dat het niet goed afloopt met de euro. „Dus moeten wij als burgers het heft in eigen handen nemen. Zo ontstaat een doe-het-zelfmaatschappij.”

Volgens Bullinga gaan we in 2017 en de jaren erna nóg vaker onze eigen groentes verbouwen en voor onze eigen energie zorgen. We bekommeren ons ook om onze ouderen. „We gaan steeds meer ons best doen best doen om ons leven nog aangenamer te maken. Coöperaties op het gebied van wonen, energie en zorg schieten als paddenstoelen uit de grond.” Resoluut: „Als de overheid ons gemeenschapsgeld niet in het verzorgingstehuis om de hoek wil stoppen, dan zet je er toch zelf een op?”

 

Hechtten we voorheen veel waarde aan materiële zaken als grote auto’s en dure huizen, tegenwoordig beseffen we dat zulke zaken ons niet echt gelukkig maken. „Onze levensstijl en onze consumptiewijze zijn aan het veranderen”, zegt Bosma. We vragen ons volgens hem vaker dan ooit af wat we belangrijk vinden in het leven. „Dat heeft weer invloed op de manier waarop we omgaan met onze gezondheid, maar vooral met ons milieu. Wat dacht je van groenten verbouwen in je moestuin? Of zelf energie opwekken en aan een van de deeleconomie-initiatieven meedoen? In plaats van alleen maar leren óp onze planeet, gaan we ook leren mét en ván onze aarde.”

 

Bulli20161231-telegraaf-trends-bullinga-robotnga’s stem slaat bijna over van enthousiasme wanneer we hem vragen naar de toekomst waarin een grote rol voor robots is weggelegd. „Tien jaar geleden sprak ik al over robots en 3D-printers. Toen klonk het nog als sciencefiction, nu wordt het steeds concreter. Neem die zelfrijdende auto die we allemaal – al dan niet op tv – voorbij hebben zien zoeven. Die gaan we zien in het dagelijks leven.”

Hij windt er geen doekjes om: robots gaan onze banen overnemen. „Van hypotheekadviseur en woningtaxateur tot anesthesist. Robots kunnen hun werk veel beter doen.” Toch is er geen reden voor paniek. „Robots gaan zoveel veranderingen met zich meebrengen dat het onmogelijk is om met z’n allen in slaap te vallen. We staan voor een belangrijke taak: ervoor zorgen dat we beter en slimmer worden dan die machines. Wees dus niet bang voor de robot. Zie het als een hulpmiddel om onze welvaart te vergroten.”

Bosma reageert nuchter: „We weten al een tijd dat robots eraan komen en dat slimme software gaat veranderen. Wat dat betreft vind ik robots niet zo spannend. Wel interessant vind ik wat het met onze maatschappij doet.” De futurist ziet dat we niet meer blindelings op technologie vertrouwen. „2016 was voor mij het jaar van nepnieuws dat via sociale media werd verspreid. In het nieuwe jaar gaan we daar kritischer mee om. Waarom laat Facebook me dit bericht zien? Klopt het wat ik lees? Ook denken we meer dan ooit na over ontwikkelingen op het gebied van zorg. Is klonen ethisch verantwoord? Is het oké dat er designerbaby’s komen?”

Zowel Bosma als Bullinga zeggen dat we in 2017, in elk geval op sociale media, minder grof tegen elkaar zullen zijn. De haattweets, bedreigingen en scheldkanonnades nemen af. Terug naar fatsoen noemt Bullinga het. „Men realiseert zich weer hoe belangrijk het is om in harmonie met elkaar te leven. Het is een proces van jaren, maar een die het wachten waard is.”

Reizen – expert Reza Bakhtali

Bezinning tijdens reis

„Bestemmingen als Canada, Colombia, Sri Lanka, IJsland, Panama en de Filipijnen zullen in 2017 veel worden bezocht. Canada is het redelijk alternatief voor het Amerika van Donald Trump en de natuur is wonderschoon. Colombia is booming nu de vrede met de FARC is getekend. Ook zullen mensen in groten getale Cuba opzoeken om na opheffing van het Amerikaanse handelsembargo en de dood van Fidel Castro nog een stukje authenticiteit te vinden voordat de Starbucks-filialen opdoemen…

Melbourne, Wenen, Vancouver, Toronto, Helsinki en Hamburg zijn onlangs tot de meest leefbare steden uitgeroepen. In een wereld vol conflicten zijn ze een welkome oase van rust. Onze smartphone zal een nog grotere rol tijdens onze vakantie gaan spelen omdat diensten zich verder ontwikkelen, roamingkosten dalen en netwerken grotere snelheid bieden. Tegelijkertijd zoeken mensen bezinning en zelfontplooiing in deze hectische wereld. Accommodaties met meditatie-, yoga-, wellness- en buitenactiviteiten nemen een vlucht. De nadruk tijdens een reis zal meer liggen op mooie ervaringen in plaats van op materiële zaken. Iets goeds achterlaten op de plaats van bestemming wordt eveneens een trend. Denk aan werken op het land in ruil voor een slaapplek op een boerderij of overnachten in een kerk in ruil voor een gift.”

 

Mobiliteit – expert Jaco Bijlsma

Iedereen in een SUV

„De elektrische auto maakt in 2017 een doorstart. De accu’s krijgen een upgrade zodat ze langer meekunnen. Dit zal ook gebeuren bij de elektrische fiets die echt niet alleen voor ouderen is. Je ziet nu al dat de mountainbikes en stoere stadsfietsen, de zogenoemde urban bikes, elektrisch worden. Wat dacht je van een opvouwbare elektrische scooter? Of zo’n golfkarretje? Die gaan het komende jaar steeds vaker de weg op. Net als de deelauto’s.

Qua model wordt de SUV weer hip. Iedereen wil straks in zo’n auto rijden. Niet zo gek, want aangezien je lekker hoog zit, heb je veel overzicht. Daarnaast ziet het er stoer uit. Selecteerden we voorheen onze wagen vooral op basis van portemonnee en de minste bijtelling, in 2017 doen we de aankoop op basis van gevoel en smaak. Het voertuig wordt maatwerk, aangepast aan jouw wensen. De zelfrijdende auto is een interessante ontwikkeling. Ik stel me voor dat we op de A2 een aparte rijstrook voor zulke wagens krijgen. Maar dat is iets voor de lange termijn.”

 

Culinair – expert Felix Wilbrink

Vet maakt comeback

„Steeds meer onderzoeken zullen volgend jaar concluderen dat vet helemaal niet zo gevaarlijk is. Ik vermoed dat er een einde aan halvarine en margarine komt. Die industrie gaat een behoorlijke klap krijgen. Meer roomboter wordt de trend, wat ik alleen maar toejuich. Echt vet is lekker en maakt ons eten smakelijker. Ik ben ervan overtuigd dat steeds meer onderzoeken gaan bewijzen dat koolhydraten en suiker slechter voor ons zijn dan vet. Daardoor gaan we ook minder fruit eten, hoewel dat niet geldt voor pittige bessen. Rode bessen, aalbessen, blauwe bessen, veenbessen: in Zweden kun je bij de groenteman al uit twaalf soorten kiezen. De hype van de smoothies en superfood zal zich voortzetten, maar we gaan er kritischer in worden. De hamburgertenten blijven overal opengaan, maar we kijken vaker naar de prijs-kwaliteitverhouding. Is dat broodje echt 20 euro waard…? In 2017 denken we meer dan ooit na over wat we eten.”

 

Wonen – expert Berber Govaars

Terug naar jaren 20-inrichting

„De grote trend op woongebied is een inrichting geïnspireerd op de jaren 20. Kenmerkend is het gebruik van donkere kleuren als donkerblauw en groen. Alle tinten groen behalve felgroen. Het ’vergrijsde’ groen en mosgroen zijn de kleuren waarmee je in het nieuwe jaar scoort. Aardetinten als bruin en terra zijn een tijdje weggeweest, maar komen weer terug en kunnen goed met groen worden gecombineerd. Voor 2017 geldt verder: hoe meer planten, hoe beter. Het liefst planten met grote bladeren die je in een groepje van verschillende soorten en maten bij elkaar zet. Woonaccessoires mogen weer worden gezien. Ga voor persoonlijke spullen die je bijvoorbeeld hebt geërfd of die je van je reis hebt meegenomen. Kale interieurs gaan we steeds minder zien. Fluweel is hot. Denk aan banken, stoelen, gordijnen of een vloerkleed met een vleugje blauw of groen fluweel. Een kleurtje op de wand? Doe het dan meteen goed. De helft van een muur of slechts een strook verven is niet meer van 2017. Verf gerust de deur of de kast mee!”

 

Mode – expert Jiska Fischer

Explosie van modekleuren

„Grijs maakt plaats voor kleur en niet zo’n beetje ook! Het wordt één grote explosie van prints en kleuren. Misschien even wennen, maar de ongemakkelijkste combinaties zijn juist goed. Mix knalgeel gerust met pastelroze en pauwgroen of mosterdgeel met mintgroen. Schreeuwt je gevoel ’nee’, dan zit je goed. Ook de stoffen zijn minder geitenwollensokkerig. Zagen we afgelopen jaren met name natuurlijke materialen als wol, katoen, linnen en suède, nu mag weer worden uitgepakt. De trend is rijk, rijker, rijkst: brokaat, jacquard en zijde, bewerkt met veren en/of edelstenen. Maar ook lekker ’ordinair’: lak, latex en leer, zowel in kleur als in zwart.

Het marinestreepje is ingeruild voor de verticale variant die ook een stuk breder is, in een luxere stof dan wol of katoen. De aandacht van buik en taille is verschoven naar de nek dankzij cols, opstaande kraagjes, sjaaltjes en juwelen. De schouders krijgen weer een rol toebedeeld, een knipoog naar de jaren 80: hoe groter, hoe beter. De wijde broeken die afgelopen jaar voorzichtig hun intrede maakten, blijven terwijl de skinny jeans uit zicht verdwijnen. Streven naar perfectie is voorbij; durf is in 2017 belangrijker! Bijvoorbeeld een gekke trui of een onverwacht juweel dat alle aandacht opeist.”