werktrends10 experts en trendwatchers over de werkplek over 10 jaar

De redactie van Werktrends Magazine stelde 10 trendwatchers en experts op het gebied van het nieuwe werken en kantoorinrichting de vraag: “Hoe ziet de werkplek er over 10 jaar uit?”. Online: Werktrends Magazine maart 2016

“Hoe ‘de werkplek’ er over 10 jaar uit ziet is een foute vraag! Het is niet 1 werkplek, het is een explosie aan werkplekken. Voor elk soort taak komt er een andere werkplek, van ontmoeting met echte mensen tot plekken om individueel te werken. In je zelfrijdende auto, thuis, op een coworkingplace (ooit ook wel 3de werkplek geheten) en misschien af en toe ook nog wel op het echte kantoor. Maar dat zal alleen gebeuren als je dicht bij je werk woont. Je gaat niet naar Australië om gezellig te werken op kantoor. En je gaat alleen naar dat kantoor als het een pretpark is geworden, want je hebt zo je eisen. Thuis is namelijk al zo’n pretpark, dus je bent het gewend!

Kantoorwerkers bestaan niet meer – alleen nog flexwerkers die soms op een kantoor zitten. Werk bekijk je niet langer vanuit het gebouw, maar vanuit de community, de keten waar jij deel van uitmaakt.

De rest heeft werk met een sterke fysieke component, dat dus niet virtueel kan – waarvoor je nog steeds moet reizen om er te komen. Zoals een laboratorium (daarvan zijn er sowieso minder) of een fabriek (worden 3Dprintshops en robotshops)  of restaurants (blijft gezellig) of massagetafels (aanraking vereist – hebben we extra nodig in die 100% virtuele wereld).”