hypovakVerslag van de presentatie van Marcel Bullinga op het jaarlijke Hypovak 2016 in InFinance Magazine (PDF).

In een prikkelend betoog nam trendwatcher Marcel Bullinga zijn publiek alvast mee de toekomst in: naar 2030.

Hij voorspelde dat mensen dan een ‘persoonlijke adviesmuur’ tot hun beschikking hebben. Bullinga somde een aantal trends op die ook voor hypotheekadviseurs relevant zijn: we gaan van een Bijenkorf- naar een Hema-economie (met andere woorden: de prijzen dalen), we gaan van vastgoed naar flex-goed. En met behulp van smart data kunt u als ‘preventief dienstverlener’ straks steeds beter voorspellen of de klant zijn hypotheek kan afbetalen. U loopt dan minder risico, aldus Bullinga.

Van vastgoed naar flex-goed

Maar hij gaf de zaal ook diverse waarschuwingen mee. Dat robots niet zo dom zijn als ze misschien lijken, bijvoorbeeld. En dat chatbots over niet al te lange tijd een deel van het werk van de intermediair kunnen overnemen: vragen van klanten beantwoorden en zelfs goed onderbouwd advies kunnen geven. Future proof zijn kan betekenen dat u uw beroep opnieuw moet uitvinden, hield Bullinga zijn gehoor voor. Zich meer richten op de specifieke kwaliteiten die robots níet hebben, zoals interactie en onderhandelen. Het levert volgens hem nieuwe beroepen op in de financiële sector, zoals ‘ontwerper doehet-zelf-verzekeringen’ of ‘financiële beleveniscreator’. De hypotheekadviseur van de toekomst is een gelukscoach, voorspelde de trendwatcher.

 

Een Financial Planner die dit artikel las, stuurde Marcel de volgende reactie:

Geachte heer Bullinga,

In het magazine InFinance las ik een artikel waarin uw bijdrage aan het HypoVak 2016 werd omschreven. Zelf heb ik het HypoVak niet bezocht omdat ik het veelal ervaar als oude wijn in nieuwe zakken. Nu spijt het mij dat ik hierdoor uw bijdrage heb gemist.

Bij het lezen van het artikel moest ik eigenlijk een beetje lachen om uw visie voor de hypotheekadviseur voor de toekomst die een gelukscoach zou worden. Als financieel adviseur focussen wij ons al jaren op het optimaliseren van het persoonlijk geluk van onze relaties en onlangs hebben wij ons onderzoek afgerond naar de factoren die de mate van het persoonlijk geluk van mensen beïnvloeden. Wij zijn er namelijk van overtuigd dat geluk voor een groot deel maakbaar is en dat het leveren van een bijdrage hieraan voor ons de manier is om voor onze relaties duurzaam van waarde te kunnen zijn en blijven.

Hierin zijn wij binnen de financiële branche een behoorlijk vreemde eend in de bijt en we worden dan ook door veel collega’s voor gek versleten. Het is zweverig gedoe en mensen zijn nooit bereid om hiervoor te betalen, is wat wij vaak horen. Dit herken ik overigens geheel niet uit onze praktijk en het verwondert mij dan ook al jaren dat hier zo tegenaan wordt gekeken.

Dit maakt het voor ons heerlijk om te vernemen dat er eindelijk iemand is die het idee van ‘gelukscoach’ niet voor gek verklaard maar zelfs als toekomstige trend ziet. Bijzondere dank hiervoor en ik hoop natuurlijk van harte dat de trend die u voorziet ook breed in onze branche zal worden ingevuld. Dit zou nog eens een positieve ontwikkeling zijn!

Hartelijke groet,
Financial Life Planner