TROS Radio Online 

Hackdeoverheid.nl is een initiatief geent op het idee van Open Government van Barack Obama’s overheid. Radio Online vroeg futurist Marcel Bullinga wat de toekomst is van hackdeoverheid.

Hackoverheid is een fantastisch initiatief, alle waardering voor de makers. Maar de marketing en positionering behoeven enige verbetering. De moed zinkt me enigszins in de schoenen als je beseft dat internet, 15 jaar na de start, nog steeds in het prehistorische stadium is. In het licht van wat in de toekomst (dat is mijn werk) mogelijk zal zijn qua (nou komt ie) gepersonaliseerde, beslissingsondersteunde informatie op apparaatjes die we bij ons dragen. Maar vooruit, we houden de moed erin, de wil is er! Een paar tips voor de toekomst.

1 | Gebruik niet het woord hacken, het is een misleidende naam. Het zet je op het foute spoor van inbreken bij de overheid, wat in het geheel niet het geval is. Je doel is om suffe & verborgen data op een slimme sexy manier waar gewone mensen wat aan hebben.

2 | Het abstracte issue is “openbaarheid van overheidsgegevens”, maar dat is (excusez) saai en ver weg, terwijl het eigenlijke onderwerp hot & sexy is. Als particulier heb ik al die suffe & verborgen data namelijk nodig op mijn mobieltje om betere keuzes te maken in het leven van alledag. Hoe vermijd ik vandaag vervuiling, wat is de beste school voor mijn kind in de buurt, hoe voorkom ik dat mijn arts medische missers maakt? Is dat sexy of is dat sexy…

3 | Denk niet in websites. Denk in mobieltje. Website = Uit, mobieltje is in.

4 | Vervuilingsalarm en schoolvinder zijn uitstekende pogingen, maar van onvoldoende kwaliteit. Het is elders al beter gedaan. De informatie moet nog veel meer verrijkt en gekoppeld worden aan andere sites wil het bruikbaar zijn. Als gebruiker wil ik een totaalbeeld, 1 beeld (onthoud dat getal 1) voor mijn zoekvraag, geen serie versplinterde sites zonder contex, en zeer zeker geen extra versplinterde site erbij.

5 | Maak dus niet de zoveelste nieuwe site, vind niet het wiel opnieuw uit, maar sluit je met je slimmigheid aan bij bestaande sites op gebied van milieu, welzijn, zorg etc. die ook openheid willen voor hun gebruikers, patienten, bewoners…