Trends & Toekomstcongres Futureproof Steden in 2020 (onderstaande tekst in PDF)
Een Trends&Toekomst congres om open deals te maken rond wonen, werken & zorg in 2020

Futureproof Steden: 3 maanlandingen in 2020

 
Tijdens een keynote van trendwatcher Marcel Bullinga over futureproof steden @UtrechtSciencePark presenteerde deze het idee van een Trends&Toekomstcongres. Hoe realiseren we binnen 5 jaar de bouw van Futureproof Steden, Trendhuizen en Trendkantoren? Gebouwen en steden waarin alle trends (zowel fysiek als virtueel) samenkomen? En dat op schaal, dus niet als los projectje.  Redenerend vanuit 3 trends hebben we 3 maanlandingen nodig om de toekomst dichterbij te brengen.
 

Er wordt te veel gepraat over open innovatie en er wordt te weinig aan gedaan. Dit congres maakt daar een einde aan.  Alle innovatoren rondom wonen, werken & zorg (bouw, vastgoed, installatie, ICT, witgoed, energie, zorg, stedenbouw, kunst etc.) komen transsectoraal bij elkaar. Het is niet zo dat er niets gebeurt, integendeel, er is van alles. Bouwcampus, Energiesprong, Stroomversnelling, Spark, Trendhuizen, Gebouwen van de Toekomst, Sustay   – noem maar op. We moeten alleen zorgen dat we nu eindelijk eens sprongen vooruit maken. Een maanlanding in wonen, werken & zorg. Steden van de toekomst. In Nederland zijn geen megasteden in ontwikkeling, maar alleen al in Utrecht bijvoorbeeld ontstaat een compleet nieuwe stad (SciencePark Utrecht). Daar zijn fascinerende concrete kansen om Nederland futureproof te maken. Op naar de Senior Smart Cities!

3 Trends, 3 Grand Challenges, 3 Maanlandingen

Wij beschouwen de volgende trends als de belangrijkste van dit moment die om te zetten zijn naar concrete producten en diensten.

  1. we delen alles. Van bezit naar gebruik, van product naar dienst. Hoe kunnen we binnen 5 jaar woon/werk/zorg-diensten en -abonnementen realiseren in plaats van de standard huur en koopvormen die we kennen?
  2. we printen alles. Hoe zorgen we dat 3Dprinten binnen 10 jaar een standaard is in de bouw, met behulp van partners en klanten van buiten de bouw? We moeten sneller, flexer en gepersonaliseerd kunnen bouwen.3. we doen het zelf & samen. Hoe zorgen we dat binnen 5 jaar klant-cooperaties aan het roer staan van open bouwen en woon/zorgconcepten van de toekomst? Hoe versnellen we het proces om woningen en gebouwen in 15 jaar tijd zonder subsidie energie-zelfvoorzienend te maken? Daardoor raken we minder afhankelijk van overheid en bestaande instituties. Denk aan Corporaties 2.0, energie-coöperaties, bank-coöperaties, senioren&zorg-coöperaties.

Geen keynotes maar deals maken

Daarom verzamelen we Trendprofessionals op dit congres. De spraakmakers en voorlopers in verschillende sectoren die die het verschil maken. Vanuit meerdere branches: bouw, vastgoed, zorg, overheid, woonsector,  want innovatie komt niet van binnen. Geen intern feestje maar open innovatie. We mixen technologie met vastgoed, hospitality met woon&werkconsumenten, aanbieders met overheid, concepten met business cases, DJ’s met concepten. Een soort SouthXbySouthWest voor wonen, werken en zorg.

We willen ontdekken welke postcompetitieve samenwerkingsvormen het belang van industrie en consument dienen en iedere partij verder helpen. Een marktplaats voor de toekomst inclusief prijsvraag. Onder het motto: voor de maatschappij door samenwerkende industrieën.

In de ochtend zijn er podiuminterviews met de visionairs en spraakmakers. We laten zien welke fascinerende samenwerkingsverbanden in binnen– en buitenland rondom wonen, werken en zorg er reeds bestaan en wat voor impact zij hebben. Plus een stevig plenair debat met dealmakers over de 3 maanlandingen die we moeten realiseren. ’s Middags sluiten we deals en brouwen we coalities. Wie gaat met wie in zee?

Het congres staat onder leiding van futurist & trendwatcher Marcel Bullinga (Futurecheck)