logo-ben-jij-futureproof-NL-logoRobots werden weggelaten in de Troonrede, genoemd in de Trendrede, en zijn nu onderdeel van het collectieve Hollandse bewustzijn door de historische robotspeech van vice-premier annex collega-futurist @LodewijkA. Ja, robots stelen inderdaad onze banen – en dat is maar goed ook. 

Robots vernietigen banen in een adembenemend tempo maar creëren ze ook. Elke robotbaan levert 3 menselijke banen op. Daarnaast veranderen de dingen om ons heen in robots: auto’s, huizen, rolstoelen. Dat heeft niets met banenroof te maken, maar alles met een betere kwaliteit van leven. Robots en 3Dprinters maken de toekomst goedkoop. Een typisch Nederlandse reactie is: belasting heffen op die robots. Niet doen!

3 tips om de overheid futureproof te maken

  1. Doe niets. De grote systemen (zorg – geld – energie – pensioen) zijn ontspoord. We krijgen steeds minder waar voor steeds meer geld. Leg startups op het gebied van ruilen, delen en Doe Het Zelf coöperaties niets in de weg. Accepteer dat de overheid structureel minder belastinggeld krijgt en laat het innen over aan Google Tax. Hef geen belasting op robotarbeid en verminder de belasting op menselijke arbeid.
  2. Maak het onderwijs futureproof. 47% van de beroepen verdwijnt in de wolk van robots, printers & software. Dus ook ons onderwijs. Werk actief mee aan de robottrend. Uit deze creatieve zelfdestructie komen namelijk de Beroepen van de Toekomst voor. Die zijn 100% robotloos en volledig menselijk
  3. Maak de sociale zekerheid futureproof. Loondienst is overbeschermd, ZP-ers onderbeschermd. De overheid moet van zorgen voor naar zorgen dat. Ondersteun proeven met nieuwe Doe Het Zelf-combinaties van flexibiliteit en inkomenszekerheid, zoals het @broodfonds en het #werknemersbedrijf. (Die maken het UWV overbodig.) Verander de overheid in een serie startups. Verander ambtenaren in ZP-ers.
  1. Marcel Bullinga - foto Alex DokterAl jaren toert futurist Marcel Bullinga door het land onder het motto “Ben jij beter dan een robot”. Hij toonde al 3Dprinters en robots toen ze nog niet eens werkten. Hij schildert in 10 vragen de toekomst van de overheid. Kunnen we de toekomst voorspellen? Stelen robots mijn baan? Worden regels & wetten software? Welke belastingen verdwijnen in de toekomst? Is Google Tax de nieuwe belastinginner? Betalen we in Bitcoins, euro’s of lokale Tradecoins? Kan je belasting delen of ruilen? Wordt het privacy of dienstverlening? Belastingambtenaar of app? Ben Jij Futureproof?


Marcel Bullinga heeft een matige belastingmoraal. Hij bezit wel enige humor. Zijn toekomstvisie valt slecht bij zekerheidszoekers en juristen.