Futuroloog Marcel Bullinga werkte mee aan het onderzoek door de Nationale Academie voor Media en Maatschappij: Onderzoek ‘Smartphones binnen het gezin’ (gecovered door RTL Nieuws, AD, Parool en vele andere media). De bevindingen zijn in lijn met de voorspellingen gedaan door Marcel Bullinga in het onderzoek naar Youth in 2020 door het gezaghebbende US onderzoeksinstituut PEW in 2012: “The Always On Youth needs time-out zones”. Dat geldt ook voor hun ouders.

Jongeren klagen: Fanatieke smartphone-ouders ontwrichten gezinsleven

“Jongeren zijn niet meer de enigen binnen het gezin die fanatiek met de smartphone aan de gang zijn. Ouders weten intussen ook van wanten, en ditmaal trekken de jongeren aan de bel. Zij voelen zich genegeerd door hun fanatieke smartphoneouders, die er zelfs tijdens het eten of – ronduit gevaarlijk! – in de auto mee bezig zijn. Zo geeft 38% van de ouders “soms of zelfs nooit” gehoor aan de verzoeken van hun kinderen om te stoppen met hun smartphone. Dit blijkt uit nieuw grootschalig onderzoek onder 1.849 jongeren van 13 tot en met 18 jaar en 637 ouders uitgevoerd door de Nationale Academie voor Media en Maatschappij i.s.m. adviesraad Voortgezet Onderwijs en studenten van de TU Delft.

Ouders, smartphones maken meer kapot dat je lief is! De waarde van het moderne gezin is een discussie waard. Wat zijn de succesfactoren van een goed functionerend gezin? Het is wel zeker dat contact en communicatie een sterke basis vormen voor elk gezin. Samenleven kan alleen als je aandacht hebt voor elkaar. Het effect van een nieuwe technologische ontwikkeling daarop is voldoende reden om hierover met elkaar in gesprek te gaan om te zorgen dat de smartphone niet het volgende onderwerp wordt van een voorlichtingscampagne ‘smartphones maken meer kapot dan je lief is’. Laten we zowel ouders als jongeren helpen zich op de eerste plaats meer bewust te worden van hun eigen smartphonegedrag en van de effecten daarvan op anderen binnen het gezin. Laten we hen helpen de controle te houden over al dan niet gewenste smartphone-effecten op hun leven.”