Stuur uw foto’s van de jaren ’50!

 

Futurist Marcel Bullinga roept ouderen op foto’s en verhalen over de deugden van  de jaren ’50 te sturen aan jaren50@futurecheck.nl

Bullinga: “We komen nooit uit de crisis als we doorgaan zoals nu. Onze leiders hebben de lessen uit de jaren ’50 hard nodig. Natuurlijk niet de armoede en de doofpotcultuur van destijds, maar de spaarzaamheid en het idee je eigen broek op te houden. De beleefdheid, het nee durven zeggen tegen kinderen. Rust, reinheid en regelmaat, maar ook het omgaan met materiele beperkingen… Allemaal lessen voor de toekomst. Ouderen kennen die lessen uit eigen ervaring. Hun foto’s wil ik tonen in mijn presentaties.”

“Ik geef al jaren presentaties over een flitsende hitech toekomst, en nu wil ik het eens hebben over de andere kant, de zachte waarden. Een beetje spruitjeslucht zal Nederland goed doen! Ik idealiseer het verleden heus niet, maar de toekomst is een mix: van nieuwe hightec en oude waarden. Robots en 3D printers dus maar ook een oude sok en met twee woorden spreken.

“Ik ben geïnteresseerd in concrete voorbeelden. Hoe zag dat eruit, zo’n zelfvoorzienende boerderij? Hoe leerde je om je eigen broek op te houden? Was je als kind blij met niks, en was je ook beleefd in de klas? Wat betekende het om in een huis te wonen zonder overwaarde?”
Aanleiding voor de oproep is de stortvloed aan reacties op het opinieartikel We zijn niet zielig, we zijn verwend. Terug naar de jaren ’50 in de Volkskrant van woensdag 24 augustus. In de Telegraaf van zaterdag 27 augustus de reactie van prof. Smalhout in de Telegraaf van 27 augustus: “Terug naar de jaren vijftig?”

Een paar kenmerkende reacties:

  • “Bij ons kwam de kruidenier ’s middags zelf de boodschappen brengen. Moeder betaalde dan onder het maken van een praatje. Het zou geweldig zijn als we dat in de toekomst terugkregen.”
  • “Sparen was vanzelfsprekend. Hou je eigen broek op, zei pa. Dat moeten de gamers van de komende generatie weer leren.”
  • “Op de boerderij aten we ons eigen voedsel en we wekten zelf onze energie op. We waren onafhankelijk. Misschien dat we zo van onze verslaving aan olie afkomen. Het is nog niet te laat.”
  • “Een futurist die terug wil in de tijd, wat voor futurist is dat?”
  • “Omgaan met beperkingen, dat was de les uit die tijd. Kunnen we goed gebruiken bij de crisis!

We zijn niet zielig, we zijn verwend…


Trendwatcher/Futurist Marcel Bullinga is keynote spreker en dagvoorzitter over de toekomst & innovatie. Hij is auteur van Welcome to the Future Cloud – 2025 in 100 Predictions. 15 jaar geleden voorzag Marcel de gevolgen van internet. Voor de komende 15 jaar voorziet hij de Cloud…