Interview met futurist Marcel Bullinga in Intermediair oktober 2018 in PDF over zijn boek Iedereen aan de Robot (Singel Uitgeverijen, januari 2019)

“De robots komen eraan. Daar kun je als werknemer faliekant op tegen zijn. Dat waren de kaarsenmakers ook toen aan het einde van de 19e eeuw ‘hun’ licht werd ingeruild voor de elektrische lamp. Ze bezetten de fabrieken, staken ze in brand, maar hielp het? Nee.

Wat dan wel te doen tegen de verrobotisering van de arbeidsmarkt? Weet allereerst dat de robot geen dansend mannetje met krakerige stem is. Hij komt in vele gedaanten. Met vier wielen: de zelfrijdende auto. Vliegend: een handjevol zorgrobots die om je heen zwermen of schoonmaakrobots die je huis doen. Humanoide: sexrobots. Biorobots: exoskeletons die jouw kapotte been vervangen. De robot kan je collega zijn, hij kan je superhulp zijn die je werk uit handen neemt en ja, hij kan óók je concurrent zijn die jouw baan steelt. Die hulp neemt het suffe werk over, alles wat routinematig, zwaar, controlerend en administratief is. Dus alle taken waar een mens liever niet mee bezig is. Nu nog heeft het robotbrein, de Artifical Intelligence, het IQ van een klein kind. Maar rond 2030 zijn de robots volwassen en weten ze alles wat mensen ook weten. Dan heb je een consult met 1 miljoen doktersbreinen tegelijkertijd; niet langer met 1 menselijke dokter.

Hoe ga je om met die nieuwe collega, dat verse hulpje of die dreigende concurrent? Door hem te omarmen. Onderzoek welk deel van jouw werk, in welke beroepsgroep dan ook, door een robot kan – en in de toekomst dus ook zal – worden gedaan. Denk kritisch: is dat wat ik te bieden heb nog wel nuttig voor de arbeidsmarkt en ga online opleidingen doen die je creatieve, ontwerpende geest doen bloeien. Dat kan een robot namelijk niet: creatief, kritisch en innoverend denken.

Het aloude principe geldt: if you can’t beat them, join them. Dat heet cocreatie: denk actief mee over de ontwikkeling van robots in jouw werk. Ontwikkel ze. Financier ze. Huur er een paar en kijk hoe ze jouw werk beinvloeden. Neem taxichaufeurs: die worden overbodig — tenzij ze ontslag nemen bij Uber, als beroepsgroep autonome auto’s mee-ontwikkelen en voor ze laten rijden als ondernemer.  De economie van de toekomst is niet aan Uber of Google, maar aan werker-cooperaties. Iedereen wordt cooperatief. Nu jij nog!

Wees voorbereid. Wees geen kaarsenmaker.”