Marcel Bullinga over de Trendrede 2013
De toekomst ligt in het Noorden en bij de buren. Tibetaanse jak in plaats van Hollandse koe

Op dinsdag 11 september wordt in Seats2Meet Utrecht voor de derde keer de TrendRede uitgesproken. De TrendRede is een cadeau voor burgers, bedrijven en bestuurders in Nederland en wordt belangeloos samengesteld door een groep trendwatchers. Door hun kennis te bundelen willen zij een bijdrage leveren aan de toekomst van de samenleving waar ze zelf deel van uitmaken. In deze serie kijken zij terug en vooruit en geven zij hun visie op deze toekomst. Alle vooruitblikken zijn  te vinden op www.trendrede.nl/blog Hieronder de vooruitblik van Marcel Bullinga, uiteraard ook te lezen op de site van Trendrede.

U en ik hebben een verbijsterend vermogen om dingen te negeren die niet in onze kraam te pas komen. De afgelopen generatie zijn we blind geweest, maar nu de krimp alles onthult, kunnen we niet langer omheen. Ons geld is onbetrouwbaar. Ons huis is onbetrouwbaar. Ons pensioen is onbetrouwbaar. In de Trendrede van vorig jaar introduceerden Nederlandse trendwatchers de Cirkels van Vertrouwen – nieuwe manieren om de crisis te bestrijden. Welnu, die zijn harder nodig dan ooit tevoren. Onze instituties zijn in 1 of 2 generaties tijd Cirkels van Wantrouwen geworden: verroest door een overmaat aan welvaartsgroei  en hebzucht. Wat bezielt ons toch? Ooit – vroeger – konden we onze bestuurders, managers en bedrijven blind vertrouwen, maar nu moeten we er in principe van uitgaan dat ze onbetrouwbaar zijn. Pas bij bewezen integriteit kunnen we weer vertrouwen schenken. In de komende verkiezingen kunnen we alleen een stem uitbrengen op “politieke partijen” terwijl we integere mensen  zouden willen kiezen, bewezen niet-graaiers. Maar daar is geen lijst van, of wel?

De overheid is een rampenmachine

De overheid heeft een rampenmachine gecreëerd. De welvaartsstaat en de hypotheekrentaftrek hebben ervoor gezorgd dat de arbeidsmarkt van 40plussers en de huizenmarkt en de kantorenmarkt gigantisch zijn verstoord. We zitten opgescheept met een onbetaalbare overmaat aan sociale zekerheid voor loondiensters en een volslagen gebrek daaraan voor flexwerkers. 30% van de Nederlanders krijgt een zorgtoeslag. We betalen oma zelfs geld voor wat ze eeuwenlang gratis deed: passen op de kleinkinderen.

Ons financiële systeem is out of control. We hebben het niet meer in de hand.  Banken zijn “gered” met onvoorstelbare bedragen en gaan vrolijk door met hetzelfde piramidespel en dezelfde immorele graaibonussen. Bob Diamond‘s Barclays is een machine voor het verrijken van bankiers en het ontwijken van belasting. Griekenland is met fraude de EU binnengeklommen en maakt anno nu de euro kapot – samen met nog wat zuidelijke landen met veel vakantiedagen, vroege pensioenen, veel ambtenaren en een florerende zwarte economie. De Europese unie blijkt een transferunie waaruit gratis geld wegvloeit van Noord naar Zuid; een exit is nooit bedacht.

Op onze wegen rijden koelkasten met open deur in de felle zon. Jaarlijks gooit Europa 300 miljard euro weg – dat is de Europese olie-import. De Gasunie maakte in 2011 600 miljoen euro verlies met de gasrotonde; de zoveelste Betuwelijn. Onze aardgasfondsen hebben we verspild aan sociale zekerheid en ontwikkelingshulp. Daardoor zijn we wereldkampioen arbeidsongeschiktheid; we zijn even  ziek als een Afrikaans land na een burgeroorlog. De zorguitgaven zijn dan ook nagenoeg verdubbeld in 10 jaar tijd.

Er is geen eurocrisis. Er is een morele crisis, en we zijn failliet.

 

De toekomst ligt in het noorden en bij de buren

In de soberheid en simpelheid van de jaren ’50 ligt onze toekomst. De Tibetaanse Jak is het mooiste symbool. Die heeft extra genen ontwikkeld ten opzichte van de koe, die hem in staat stelt voedsel efficiënter om te zetten in warmte, het te doen met minder zuurstof  en een betere reuk om het weinige gras dat er nog is, te ruiken.

Het Noorden — daar ligt onze toekomst, niet langer in het Zuiden. Noorwegen, Zwitserland, Denemarken, Finland, Zweden, de noordelijke culturen van hard werken en goed bestuur, dat zijn de samenwerkingspartners in onze nieuwe Noord-Europese Unie.

Powermoney en powerenergy — daar ligt onze toekomst. In lokaal geld, lokale energiebronnen, nieuw-ouderwetse coöperaties en onderlinge verzekeraars. Vroeger komt terug in hitech vorm. Als ons huidige geld- en energiesysteem ernstig gecorrumpeerd is, dan moeten we simpelweg nieuwe Cirkels van Vertrouwen bouwen buiten de huidige systemen om. De stroom van positieve vernieuwingen is — voor wie het zien wil – eindeloos. Ze hebben alleen de mainstream nog niet gehaald.

En mijn  buurman, die is de toekomst. Hij is loodgieter en ZZP-er. Op mijn advies is hij overgeschakeld van loodgieten naar energiecoaching. Hij installeert nu zonnepanelen (helaas nog niet bij mij). Ik weet dat hij hard werkt, zijn eigen brood verdient en zijn eigen schulden betaalt. Hij is energietransitie en transformatie welvaartsstaat in 1 persoon. Op zijn eentje vormt hij een Cirkel van Vertrouwen. En al die andere professionals in Nederland met hem.

 

Futurist Marcel Bullinga is auteur van Welcome to the Future Cloud – 2025 in 100 Voorspellingen. Hij voorspelt een post-Facebook & post-Shell wereld en wil #socialmediastress in het basispakket