Het gezaghebbende Amerikaanse onderzoekinstituut PEW heeft op 14 februari 2017 een survey uitgebracht onder 1.302 experts wereldwijd, vooraanstaande wetenschappers, onderzoeksinstituten en futuristen. Ik ben 1 van de geïnterviewden.

Trendwatcher Marcel Bullinga voorspelt het einde van het apps-tijdperk. Kunstmatige intelligentie / Artificial Intelligence (KI/AI) zal de wereld veroveren, zoals het Internet en het mobieltje ooit deden. 

Trendwatcher Marcel Bullinga (@futurecheck) predicts the end of the apps era in Elon U – Pew study: http://bit.ly/IISurvey2016 

PEW-tweet: https://twitter.com/ImagineInternet/status/829753231765020672

De argumentatie achter de quote die ze van mij hebben uitgekozen is deze. We zitten in de overgang naar een roboteconomie. Robots zijn kunstmatige intelligentie / algoritmes in een verpakking. In wezen wordt alles om ons heen een robot: je auto, je huis, het koffiezetapparaat, en natuurlijk de meest verkochte robot (het mobieltje). De robots gaan niet alleen bestaande beroepen stelen (“Verdwijnberoepen”, variërend van anesthesist tot taxichauffeur) maar ook nieuwe Toekomstberoepen creëren (variërend van robotcoach tot energieboer).

Interessant detail: apps verdwijnen. Ze zijn in feite nutteloos omdat het er miljoenen zijn, dus onbruikbaar. Ze worden vervangen door robotjes, KI-toepassingen, slimme agenten, die fungeren als je persoonlijke assistent, Dit bedreigt ook Google, want zoeken doe je nooit meer zelf, dat doet je persoonlijke robot voor je. Besluitvorming in organisaties gaat daardoor volledig op zijn kop. Het maakt decentrale, plattere, zelfsturende organisaties eindelijk echt mogelijk.