Van defensie kreeg de schrijver destijds te horen dat seksuele mishandeling bij hen ‘niet bestond’. Bullinga: ‘Maar nadat ik het boek had geschreven, kreeg ik van alle kanten bevestigd dat dit wel degelijk gebeurt, vooral van geestelijk verzorgers. Bij defensie heerst een zwijgcultuur. Het wordt onder het tapijt geveegd. Net als bij de katholieke kerk en in de jeugdzorg.”
Hier mijn volledige reactie op het originele Volkskrant-artikel:
-“De reacties van de daders en de groepscommandant getuigen van klassiek dadergedrag: ontkennen wat je gedaan hebt en, als dat niet meer lukt, de verantwoordelijkheid afschuiven naar anderen, smoezen zoeken. “De politieke agenda”, “de meerdere”. Weet je wat een echte man had gedaan? Die had in de eerste plaats de ander niet misbruikt, had – zeker na zoveel tijd – ingezien wat voor afschuwelijke, egoistische daad hij had uitgevoerd, en had er alles aan gedaan om het slachtoffer tegemoet te komen. Nu is het verhaal klassiek: daders komen er schaterlachend mee weg, slachtoffer blijft er levenslang mee zitten. Daders komen er in het Nederlandse rechtsstelsel nl. altijd mee weg. Het egoisme, de kwaadaardigheid en de lafheid van de daders zal ook terugkomen in hun huidige relaties en werk.
-” Reactie organisator reunie is keurig. Zoals het hoort. Hij neemt wel verantwoordelijkheid.
-“Reactie Defensie is keurig. Instelling van 500 vertrouwenspersonen ook. Vraag: wat doen ze, wat is het effect?
-“Een meldpunt is flauwekul. Typisch Nederlands afschuif en wegkiikgdrag Er gebeurt nooit wat mee.
-“Het slachtoffer is moedig om het verhaal te vertellen, maar moet leren het gebeurde te accepteren en los te laten, en te stoppen met hopen op genoegdoening, die krijgt hij namelijk niet.
-“Oplossing voor pesten en geweld: pak de zwijgcultuur aan. Kijk naar pesten in het algemeen – ik leidde dit voorjaar het Nationaal Congres Pesten, waar antipestcoach Bamber Delver zijn
Handboek tegen Pesten presenteerde. Hij zat op 19 september 2017 bij RTL Nieuws vanwege de Week Tegen Pesten samen met een door hem gecoacht pest slachtoffer. Van hem leen ik de notie dat degenen die het probleem veroorzaken ook de oplossing moeten vormen. Dus: de soldaten, de studenten, de scholieren,de kostschooljongens: zij moeten om het slachtoffer heen gaan staan en hem publiekelijk steunen. Dat kunnen de mensen in het artikel nu alsnog doen! Organiseer een rechtbank van peers en beken schuld.De organisator van de reünie kan hierin misschien een voortrekkersrol spelen, samen met de Centrale Organisatie Integriteit. Zo kan Defensie laten zien dat een moderne krijgsmacht open omgaat met zijn problemen. Is er toch nog iets verbeterd sinds het boek.
-“Nog iets totaal anders: in de krijgsvoering van de toekomst zal elke soldaat vergezeld gaan van een zwerm (vliegende) robots. Die zullen fungeren als video-apparaat en als aanvalswapen, maar ook als persoonlijke lijfwacht. Ik vermoed dat dat zal voorkomen dat een verkrachting ongemerkt kan plaatsvinden.