“Marcel Bullinga is niet bang voor robots”. Marcel Bullinga te gast in Dit Is De Dag #DIDD op Radio 1 op 11 oktober van 21:00 tot 22:00 uur (radio-interview na te luisteren). Naar aanleiding van een interview in AutomatiseringGids. Hier staan Marcel Bullinga’s uitspraken, voorzien van extra toelichting en uitleg. Plus: 7 vragen over de toekomst van robots – De 10%-overheid, futureproof onderwijs en obesitas-printers
Robots stelen onze banen, en dat is maar goed ook
47% van alle banen verdwijnen in de wolk van robots, 3Dprinters en software en dat is maar goed ook, want daar zit onze toekomstige welvaart. Het gaat zowel om laag- als hoogopgeleide beroepen. Verdwijnende beroepen van nu zijn: taxichauffeur, caissière, boekhouder, advocaat, fiscalist, hypotheekadviseur, belastingambtenaar. Aankomende beroepen van de toekomst zijn: zonneboer, stadsboer, talentversneller, guldenbankier, nanotimmerman, superdokter. Kort door de bocht: mannenbanen zijn Uit, vrouwenbanen zijn In
Robots creëren ook banen, en dat is maar goed ook
Elke robotbaan creëert 3 menselijke banen. Omdat de robots ontworpen moeten worden, maar ook omdat ze outsourcing van productiewerk naar lage-lonen-landen stopzetten.
Alles om ons heen wordt een robot
Besef dat alle dingen om je heen een robot worden: je auto, de rolstoel, je huis, de lampen. Ook je mobieltje wordt een soort zorgrobot. Diagnostiek gaat in je mobieltje zitten. PS: een 3Dprinter is ook een soort robot.
Je hebt foute en goede robots
Een foute zorgrobot vervangt menselijk contact. Een goede zorgrobot verhoogt de kwaliteit van het medisch ingrijpen:
- hij stelt verpleegkundigen en artsen in staat dingen te doen waar ze anders weinig of geen tijd voor hebben (menselijk contact)
- hij neemt verpleegkundigen en artsen routinematig, zwaar en gevaarlijk werk uit handen, zoals het tillen van de patiënt of het grootschalig analyseren van kweekjes
- hij doet dingen waar robots superieur in zijn: diagnostiek en analyse. De Xprize Health is een voorbeeld van de veranderingen in de medische industrie. We worden minder afhankelijk van medische professionals – en dat is goed.
- hij maakt dingen mogelijk die anders onmogelijk zijn, zoals opereren op afstand.
7 Vragen over de toekomst van robots. De 10%-overheid, futureproof onderwijs en obesitas-printers
(belangrijke vragen die niet aan de orde zijn gekomen in de uitzending door tijdgebrek, plus hun antwoord)
- Vraag: Is ook 47% van ons onderwijs nutteloos?
Antwoord: ja. deze trend heet deskilling - Vraag: Welke 3Dprinters zijn duurzaam, welke niet?
Antwoord: 3Dprinters die gebruik maken van lokale grondstoffen, nanomaterialen en afval zijn duurzaam. De rest is troep die overconsumptie bevordert. - Vraag: Zijn voedselprinters eigenlijk obesitas-printers?
Antwoord: ja sommige wel, zoals de chocoladeprinter. Andere zijn echt nuttig, zoals de anti-allergie-printer en de vleesloze printer - Vraag: Zorgt onze robotangst ervoor dat we welvaart verliezen?
Antwoord: ja - Moet de overheid belasting gaan heffen op robotarbeid?
Antwoord: nee - Wat is een futureproof overheid?
Antwoord: Een futureproof overheid doet even niets op het gebied van regelgeving en belasting. Ze neemt geen ambtenaren aan maar vervangt ze door Doe Het Zelf coöperaties en door robots/3Dprinters/software. Dat is de toekomst: de 10% overheid: heel veel meer waarde tegen heel veel lagere kosten - Wat is futureproof onderwijs?
Antwoord: Futureproof onderwijs bereidt onze kinderen voor op de banen van de toekomst. Op de 53% en niet op de 47%. Dat ze leert kennis te delen in plaats van te beschermen