#MeToo – Zo’n 25 jaar geleden schreef ik Het leger maakt een man van je, een boek over homoseksualiteit en seksueel geweld in het leger. Dat is nu verrassend genoeg weer in de actualiteit. Defensie vaart tegenwoordig mee met de Gay Pride, dus dat zit wel snor, maar de zwijgcultuur over misbruik is hetzelfde gebleven. “Het is overal hetzelfde liedje, de dader komt ermee weg en het slachtoffer heeft een trauma voor het leven.”

Interview met trendwatcher Marcel Bullinga in De Gelderlander 29 oktober 2017

#METOO,,Er is een strafbaar feit gepleegd door de betreffende arts. Voor de betrokken man moet dit verschrikkelijk zijn.” Met deze woorden reageert voorzitter Jean Debie van vakbond voor burger en militair defensiepersoneel VBM op het verhaal dat een Elstenaar vertelde tegen De Gelderlander. Hij is niet de eerste die melding maakt van seksueel misbruik in het leger. Enkele weken geleden tekende de Volkskrant het verhaal op van Ronald Vreeburg, een man die verklaart dat hij in 1982 misbruikt werd op de Koninklijke Militaire School in Weert.

Debie stelt dat mensen die misbruikt zijn zich kunnen melden bij de Centrale Integriteits Organisatie Defensie (CIOD). ,,Het is belangrijk dat er aandacht wordt gevraagd voor dit probleem. Als er meldingen worden gedaan bij het CIOD kan daar onderzoek naar worden verricht.’’

54 meldingen

Het is overal hetzelfde liedje, de dader komt ermee weg en het slachtoffer heeft een trauma voor het leven

Marcel Bullinga

Voormalig Defensie-minister Dijkhof schreef in een brief aan de tweede kamer, naar aanleiding van het verhaal van Vreeburg in de Volkskrant, dat sinds 2013 er 54 keer melding is gemaakt van misbruik binnen Defensie. Van zaken uit het verleden zijn geen cijfers bekend.

Begin jaren 80 verscheen al wel het boek: Het leger maakt een man van je, over homoseksualiteit en seksueel geweld in het leger. Schrijver was Marcel Bullinga. Hij is niet verbaasd over het verhaal van Linssen. ,, Absoluut niet. Dit gebeurt in het leger en in nog heel veel beroepsgroepen. Het is overal hetzelfde liedje, de dader komt ermee weg en het slachtoffer heeft een trauma voor het leven.”

Veel voorbeelden

In zijn boek uit 1984 staan al veel voorbeelden van aanranding in het leger. ,,Vaak werden die juist gepleegd door vertrouwenspersonen zoals geestelijke verzorgers. Qua homoseksualiteit is er veel verbeterd in het leger. Qua seksueel geweld heerst er nog steeds een zwijgcultuur.”

Foto ter illustratie. © EPA

Linssen meldde zich bij De Gelderlanderin de golf van meldingen over seksueel misbruik. Nadat in Amerika beroemdheden uit de filmwereld verklaarden over misbruik door Harvey Weinstein, bekenden mensen in de hele wereld op social media met #metoo dat ze slachtoffer zijn geweest van seksueel grensoverschrijdend gedrag.

Bullinga hoopt dat er door de aandacht die er nu is een omslag plaats vindt in de maatschappij. ,,In onderzoeken geloof ik niet. Dat is vaak alleen maar een reden om maatregelen uit te stellen. Ga aan de slag met de cultuur in organisaties als Defensie. Door de aandacht op social media is de kans op verbetering groter dan ooit.”