20160930-foto-marcel-bullinga-robots-reflex“De toekomst is niet alleen aan de robots, maar ook aan de superprofessional.”

Gastcolumn in Reflex, magazine van de flexbranche, september 2016, september 2016 door Marcel Bullinga, trendwatcher en futurist. Hij geeft regelmatig lezingen en schreef het boek Welcome to the Future Cloud – 2025 in 100 Voorspellingen.

“We kunnen er niet omheen op de arbeidsmarkt: robotisering. Berekeningen over hoeveel banen robots overbodig zullen gaan maken lopen nogal uiteen, maar dat het er veel zijn, staat vast. En, anders dan bij de industriële revolutie, raakt robotisering alle sectoren van de economie en zijn de snelheid en de omvang van de ontwikkelingen vele malen groter. Wat kun je als flexondernemer nu met deze kennis? ‘Moet’ je iets met deze robots? Het antwoord is eenvoudig: ja. Bezit ze en omarm ze. Want het bezit van robots en de wijze waarop je deze kunstmatige intelligentie weet in te zetten, zal doorslaggevend worden voor de toekomstige welvaart. Van personen, van organisaties en van landen. Immers, met robots kun je slimmer en sneller produceren. Wie niets doet, gaat onderuit.

Deze boodschap geldt in het kwadraat voor de flexbranche. Al het werk wat niet creatief en routinematig is, zal verdwijnen. Een taxi-chauffeur is een voorbeeld van zo’n verdwijnbaan; binnen afzienbare tijd zijn auto’s zelfsturend. Maar ook journalistiek werk zal deels verdwijnen. Met name in de Verenigde Staten wordt veel geëxperimenteerd met nieuwsrobots die sportartikelen produceren. Ik verzeker u; bij lezing van de tekst merk je aan niets dat de ‘journalist’ in kwestie een robot is. En dat is de belangrijkste toetssteen: als we geen verschil kunnen zien tussen werk van robots en dat van mensen, dan gaat de robot winnen. Schaft diezelfde taxichauffeur echter zelfrijdende robotauto’s aan, dan wordt hij alsnog futureproof.

Als flexondernemer is het dus zaak om te investeren in kunstmatige intelligentie. Accepteer en omarm de ontwikkelingen en leer hoe je robots voor jou kunt laten werken. Denk niet vanuit angst, maar vanuit kansen. Want robots verzekeren niet alleen je welvaart, maar zorgen ook voor een explosie aan nieuwe banen, zoals robotcoaches, zonneboeren, nano-timmermannen en talentversnellers. Een talentversneller is iemand die de talenten van anderen weet te benutten en op te krikken. Hállo flexbranche!

Nog mooier: doordat al het routinematig werk door robots wordt gedaan, kunnen wij mensen al onze aandacht richten op creativiteit en leiderschap. Op zaken als design, zorg en innovatie. De toekomst is dus niet alleen aan de robots, maar ook aan de superprofessional. Een superprofessional hoeft niet te vrezen voor zijn baan, want hij doet alles wat de robot niet kan. Leiden, inspireren, creëren, communiceren en innoveren.