‘Robots nemen ons het werk uit handen dat we liever niet doen’ (PDF). Interview met futurist Marcel Bullinga in UWV-magazine NLwerkt juni 2016

 

HOE HET WERK ER IN DE TOEKOMST UIT ZAL ZIEN WORDT VOOR EEN GROOT DEEL BEPAALD DOOR DE ROBOTISERING VAN ONZE SAMENLEVING. MAAR LIEFST 47% VAN DE HUIDIGE BANEN ZAL IN 2030 NIET MEER BESTAAN, VOORSPELLEN DESKUNDIGEN. FUTURIST EN TRENDWATCHER MARCEL BULLINGA ZIET VOORAL KANSEN.

 

Marcel Bullinga kent het rijtje uit zijn hoofd. “Al het werk dat administratief, controlerend, gevaarlijk, routinematig en vervelend is, gaat op termijn verdwijnen. Daar zijn robots straks voor. Wat blijft is het werk dat te maken heeft met ondernemen en creativiteit.”

Volgens Bullinga is de komst van robots een zegen voor de toekomst in plaats van een bedreiging van de werkgelegenheid. “Robots nemen ons het werk uit handen dat we eigenlijk liever niet doen. Ze gaan je geen basisinkomen geven op je 18e. Het blijft hard werken geblazen. Maar dat zijn dan wel de echt menselijke taken. De verpleegkundige gebruikt straks een robot om de patiënt uit bed te tillen en kan haar aandacht richten op de menselijke kant van haar werk. Wie wil dat nou niet?”

Belangrijkste vraag die iedereen zich zou moeten stellen: is mijn werk futureproof? De professional van nu zal moeten veranderen in een superprofessional. Daarvoor moet je robots bezitten, aldus Bullinga. “Über is al weer een gepasseerd station door de komst van zelfrijdende auto’s, in feite ook robots. De Überchauffeurs van nu moeten ze kopen en ze voor hen laten werken. De robot als werknemer dus. Ik sprak laatst een designer van logo’s. Wist je dat er al robots zijn die jouw werk doen, vroeg ik hem. Mooi, dan kies ik de beste drie robot-ontwerpen en presenteer die aan mijn opdrachtgever, antwoordde hij. Hij begreep het.”

 

Geen loondienst

Bij ander soort werk hoort ook een ander soort werkgever. “De tijd van de vaste banen in loondienst is definitief voorbij. De flexibiliteit van arbeid zal alleen maar toenemen in de toekomst en daarmee ook de organisaties die werk verschaffen. Zij gaan werknemers veel meer gaan zien als zzp’ers die in te zetten zijn voor specifieke taken. En die zullen zich op hun beurt anders gaan organiseren. Op lokaal niveau komen er netwerken van professionals die hun eigen inkomenszekerheid regelen. De huidige broodfondsen waarin zzp-ers geld opzijleggen voor uitkering bij ziekte, zijn daar een voorloper van. De verzorgingsstaat wordt iets uit het verleden. Het gas is op, de grenzen zijn open, daardoor is dat financieel niet langer haalbaar.”

 

Andere rol UWV

En met de verzorgingsstaat zal ook het UWV in z’n huidige vorm verdwijnen, voorspelt Bullinga. “Het UWV is een organisatie uit het verleden. De mensen die nu in de kaartenbakken zitten, moeten zich gaan opstellen als zzp’er, als ze nog aan het werk willen. En de inkomensvoorziening die het UWV biedt, zal worden overgenomen door nieuwe concurrenten, zoals lokale communities van zelfstandige professionals.”

Maar Bullinga ziet wel een andere rol voor het UWV: die van opleider. “Want dat doet het UWV heel goed, het verzorgen van online trainingen. Dat is de manier om werkenden op een snelle en efficiënte manier bij of om te scholen en hen mee te nemen in de ontwikkeling. Kennis wordt steeds sneller minder waard en levenslang leren wordt het motto. Daardoor krijgen professionals de teugels van hun toekomst zelf in handen.”

Kinderen

Zowel werkgevers als werknemers hebben geen keus, aldus Bullinga. Ze zullen allemaal mee moeten in de robotisering. “De kaarsenmakers wilden de elektriciteit verbieden. Dat was ijdele hoop. En een verbod op robots gaat er ook niet komen. Bedrijven die niet meegaan bestaan over 10 jaar niet meer, werknemers in loondienst zullen uitsterven. Wie wel meegaat, heeft een mooie toekomst voor zich. Een toekomst waarin de mens en de robot elkaar versterken. Ik vind het altijd mooi om te zien dat kinderen robots veel meer waarderen dan volwassenen. Die zeggen gewoon: kom maar op! Kijk goed naar je kinderen, is mijn advies. Zij voorspellen de toekomst het beste.”

 

[kader]

Verdwijnbanen

Stratenmaker

Belastingambtenaar

Taxichauffeur

Vertaler

Kassière

Schoonmaker

Hypotheekadviseur

 

Toekomstbanen

Gezelschapsdame/heer

Energie oogster

Gelukscoach

Seniorenstadbouwer

Psycholoog

Stadsboer

Personal brander

 

Bron: Marcel Bullinga, futurecheck.nl

 

 

Marcel Bullinga

Marcel Bullinga is een vooraanstaand trendwatcher in Nederland. Treedt regelmatig op als dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars over de toekomst van werk en onderwijs. Zijn online training Overbodig in 10 jaar of futureproof? via elearning platform Studytube is exclusief voor de lezers van NL Werkt met een korting van 20%