20151214-techno-zorg-microsoft-blog-int-marcel-bullingaInterview met futurist Marcel Bullinga in Microsoft blog in een mooi stuk getiteld Spelenderwijs revalideren.” De zorg verandert, en niet in de laatste plaats door technologie. Het verhaal van Truus den Hollander (73) staat symbool voor die veranderingen. Een verhaal over een zeventiger die in haar revalidatieproces dankzij innovaties wordt uitgedaagd en gestimuleerd om net dat stapje extra te zetten

Toekomst

Technologie in de zorg wordt booming. We gaan meer ZELF CHECKEN en daarbij krijgen we HULP VAN APPARATEN die nu nog alleen door professionals worden gebruikt

Futuroloog Marcel Bullinga voorspelt een explosie aan technologie in de zorg en vooral op het gebied van serious games. “De kracht ervan is dat de grens tussen sporten en gezondheid vervaagt. En dat is gunstig, want dan is de kans ook groter dat het aanslaat.” Al die technologie heeft volgens hem nog een voordeel: het levert een schat aan digitale informatie over de gezondheid van mensen op. “Daardoor handelt een therapeut straks op een rijkere basis dan nu.”

Deskundigen zijn het erover eens: technologie kan onze zorg verbeteren, als er maar goed wordt nagedacht over het implementeren van de innovaties. “We hebben in Nederland hele goede zorg, maar wel de op een na duurste ter wereld. Dat komt doordat de bestaande manieren van zorg bieden heel duur zijn. Technologie kan zeker zorgen voor een kostenbesparing, doordat er minder personeel nodig is en mensen meer het heft in eigen hand gaan nemen.”

“Ze willen in een OOGOPSLAG kunnen zien
en snappen of ze goed bezig zijn.”

Dat is ook een trend die Bullinga signaleert: ‘doe-het-zelf-zorg’. “Reguliere zorg is duur en het duurt vaak lang voordat iemand bij de aangewezen therapeut terechtkan. Mensen willen zicht hebben op hun eigen gezondheid en prestaties en daarvoor worden steeds meer tools ontwikkeld. Ze willen in een oogopslag kunnen zien en snappen of ze goed bezig zijn. Op het moment dat men erin slaagt om de koppeling te maken tussen zorg op afstand en medische dossiers wordt het echt groot.”

Professionele apparaten worden volgens de futuroloog amateurapparaten. “Ze worden kleiner, krijgen een helderder interface en worden betaalbaarder. Hoe simpeler, hoe makkelijker het wordt om die tools thuis te gebruiken.”