20151125-smart-cities-boek-bullingaArtikel “Vijfde Senior Smart City Uitgeprint” door futurist Marcel Bullinga in het boek Hoe slim kan een smart city zijn? Hier het artikel in PDF en hier het artikel online

Speech te houden voor het voetbalstadium van het Zuid-Koreaanse New Songdo – in: Living Buildings Journal – 31 oktober 2023. Door onze big data reporter

Morgen wordt het laatste gedeelte van de vijfde Senior Smart City in Europa uitgeprint. Een veelgehyped moment, vergelijkbaar met de uitzending van het WK Voetbal. Waarom zijn Senior Smart Cities zo’n succes, vroeg Living Buildings Journal aan futurist Marcel Bullinga. Hij hield vandaag een donderende speech voor een tot de nok toe gevuld voetbalstadium in het Zuid-Koreaanse New Songdo, een van de oudste Smart Cities.

“In 1891 vond in Frankfurt Am Main de Internationale Electro-technische Ausstellung plaats. Die beurs luidde het begin in van de Tweede Industriële Revolutie en leverde in de jaren daarop een stroom aan nieuwe bedrijven op rondom het nieuwe fenomeen elektriciteit. De Graaierscrisis 2008-2014 markeerde gek genoeg het begin van de Derde Industriële Revolutie. Sociale robots, 4dprinters en het mobieltje als de remote-control-van-alles maakten de afgelopen tien jaar niet alleen onze economie lokaler, duurzamer en weerbaarder, maar ze bliezen ook uitstervende ambachten nieuw leven in. Voor jongeren van nu zijn sexy beroepen als nanosmid, energiecoach en Smart Senior City bouwer heel normaal.”

 

Waarom doen Senior Smart Cities het zo goed?

“Het was vanaf het begin een economisch succes. Alle trends kwamen erin samen. De basale consumentenbehoefte aan zekerheid en selfcontrol. De onvermijdelijkheid van een lokale economie met minder transport. Het verdwijnen van het traditionele kantoor.  De crash van de euro, waardoor er een explosie aan lokale munten ontstond. De opkomst van vertical farming, die het lage rendement van oude stadslandbouw omhoog slingerde. De introductie van de zelfrijdende auto, die stadsfiles reduceerde tot niveautje aangenaam en de economie een enorme boost gaf – reistijd was opeens werktijd. De enorme vooruitgang in 4dprinten. We konden al snel complete gebouwen printen, niet alleen casco, maar volledig aangekleed. Inclusief energievoorziening. En dat alles in een kwart van de tijd tegen een kwart van de kosten met de helft van het afval. Tel uit je winst! De eerste blauwdruk voor een volledig geprinte Smart City lag tien jaar geleden, in 2013, al op de virtuele tekentafels. New Songdo was een van de voorlopers. De Senior versie kwam er heel snel achteraan.”

 

Ging dat niet veel te snel voor de doorsnee bewoner?

“Het ging ze niet snel genoeg! Fred en Henk, Jan en Fatima – allemaal willen ze goedkoop en luxe leven, vooral als ze senior zijn geworden. Print mij morgen maar een badkamer, een voetbal, de autosleutels – plus een spuitbus met zonnefolie er gratis bij. Wie wil dat niet? De Derde Industriële revolutie heeft een stroom aan nieuwe welvaart opgeleverd en maakte de toekomst ongelooflijk goedkoop. In termen van koopkracht zijn we allemaal miljonair geworden.”

 

Hoe kwamen we van crisis tot boom?

“Er heerste in de begintijd een diepgeworteld besef dat we bedrogen waren. Financiële instellingen crashten, de overheid faalde. De oude welvaartsmotoren garandeerden niet langer onze zorg, energie, geld, veiligheid en woongenot. Dus moesten we het zelf gaan doen, nietwaar? Het was heel duidelijk dat steden nieuwe betekenis moesten krijgen, nieuwe waarde moesten zien toe te voegen aan hun bewoners. Dat gebeurde dan ook. Doe Het Zelf communities op basis van hitec ontstonden in rap tempo. Techshops, Fablabs en Urban Farms waren de nieuwe broedplaatsen van die tijd voor betekenisvolle technologie. In feite zijn die broedplaatsen met elkaar gaan blenden in smart cities. Cisco, een van de grotere steden-printers, adverteert met: ‘You control the city, not the other way round.’ Schitterend!”

 

Aan welke trends werden die nieuwe technologieën gekoppeld? Technologie alleen is nooit voldoende.

“De opmars van Meneer en Mevrouw Senior, die tot op hoge leeftijd behoefte hadden aan woon-werk-zorg combinaties. Plus die andere veelbezongen trend, van bezit naar toegang. Dat mondde uit in een enorme diversiteit aan diensten en producten. De Spotify-woning, de lokale energieprinter, het Zorg Aan Huis-abo, de ecokeuken die draait op eigen afval. Je kocht niet langer een stuk steen voor een gigantische hypotheek die een jaar later de helft van zijn waarde kwijt was of zonnecellen die al na 2 jaar verouderd waren. Nee, je kocht woon-, energie-, zorg- en community diensten, de hele mikmak. Je nam in feite een abonnement op je leven. Een abonnement op de overheid. Een abonnement op jouw eigen slimme stad. Met gelukkig wel de mogelijkheid je direct weer af te melden. Dat houdt iedereen scherp!”

 

Futurist Marcel Bullinga @futurecheck zegt: Weg met de geraniums.  Hij is daarentegen dol op vergrijzende technologie en slimme mensen. Hij ontwikkelt opleidingen in trends & toekomst en leidt u op tot een hooggewaardeerd nieuw ambacht: de trendprofessional. Dat zijn de mensen die de Senior Smart Cities bouwen.