Boodschap op seminar FNV Finance: ‘Robot zal voorlopig onze banen niet stelen’ – in: AM Magazine voor financiële dienstverlening 16-09-2016

Digitalisering en robotisering in de financiële sector zijn ontwikkelingen waar we niet onderuit kunnen. Reden voor FNV Finance om voor haar leden onder de noemer ‘Digitalisering in de financiële sector’ een seminar te organiseren. Wat zijn de valkuilen? Maar vooral: hoe kun je, ondanks de dreiging van robotisering, werkzaam blijven binnen de branche? Trendwatchers Marcel Bullinga en Bruno Fabre aan het woord. […]

Veranderende machtsverhouding

Eerder op de dag was futurist Marcel Bullinga aan het woord. Hij signaleerde de trend dat mensen steeds vaker dingen zelf willen doen. “Het is mijn ogen een revival van de good oldcoöperatie. Kijk naar zorg, naar wonen of naar energie. Mensen nemen zelf meer het initiatief. De machtsbalans tussen producent en consument verandert.” Bullinga noemt Uber als voorbeeld. “Uber begon als een mooi en goedkoop initiatief voor de reguliere taxi, de start-up der start-ups. Maar dat is niet meer zo. Uber is inmiddels ook een ordinaire multinational, waar de winst naar de hoge piefen gaat. En wat zie je nu? Er komen alternatieven voor Uber, waar de chauffeurs, of de leden, de gemaakte winst onderling delen. Zoals de Rabobank vroeger groot is geworden.”

Procesmatig werk

Bullinga is van mening dat we voorlopig nog geen angst voor robots hoeven te hebben. “Op langere termijn zullen ze misschien een groot deel van onze banen ‘stelen’, maar voorlopig nog niet. En als het al gebeurt, dan zal dat vooral gebeuren bij banen waar procesmatig gewerkt wordt. Tja, en dan kan het zijn dat de hypotheekadviseur over een jaar of vijf geen baan meer heeft.”

De presentaties van Bullinga en Fabre waren niet op elkaar afgestemd, en ook Bullinga ziet het, in bijna vergelijkbare bewoordingen, niet zo somber in voor de financiële sector. “Er zijn voldoende zaken die robots niet kunnen leren. Leiding geven bijvoorbeeld. Of creativiteit. Maar ook speelsheid is een gevoel, een emotie die robots niet kunnen nabootsen. Originaliteit en sociale interactie is iets unieks aan mensen. En dat zal altijd zo blijven.”

Volledige artikel online